Fin mash-up: Point Break/Boards of Canada

Jobbar på en text med arbetsnamn ”Anti-Bodhi”; vill dela av mig av YouTube-klipp.

Texten ifråga handlar om
– hur Deleuze gärna talade om surfing (i Negotiations, What is philosophy?, och postskriptumet om kontrollsamhällena),
– hur Zizek dissar hans surf-referenser (”a Californian sport par excellence if there ever was one”,
Peter Hallwards kritik av Deleuze som en opolitisk och ”spirituell” filosof
– problemet med att surfandet associeras med en transcendens-filosofi och pop-buddhism a la Bodhi-karaktären i filmen Point Break.

Jag vill göra upp med Bodhi-myten, och istället hävda följande: Det vi bör lära oss av det som Deleuze kallade ”de nya sporterna” – surfing, vindsurfing,  – är fokuset på att ”manövrera i det intensiva”; att omvandla skillnader i exempelvis tryck för att skapa nya kapaciteter. (Har varit inne på samma idé i posten från CCC om glidflygning.)

Mitt i min research finner jag denna fina mash-up Point Break möter videon till Boards of Canadas ”Dayvan Cowboy”, som jag ju tjatat om på både blogg och filmfestival. Roligt att se att copyright-industrin inte stoppat all rolig kultur på YouTube. (Är fortfarande bitter över att Kid Koalas mix av Audrey Hepburns ”Moon River” tystats.)

5 tankar kring ”Fin mash-up: Point Break/Boards of Canada

 1. Jimmy

  Verkar intressant! Apropå pop-buddhism (men inte så mycket surfing) passa på och läs Pankaj Mishras bok ”Buddha i världen” som är en mycket intressant intro till buddhismen.

 2. monki

  hmm, jag är väldigt skeptisk till zizeks diss där. Slutet om alternativa moderniteter är en intressant kritik och kan vara värd att titta närmare på. Jag är inte säker på att han har rätt där heller.

  Men dissen av deleuze för att han påminner om vad som skulle kunna vara senkapitalismens ideolog gillar jag inte alls. De egenskaper som zizek nämner, som multiplicitet, affekt osv. är ju inget som så att säga tillhör kapitalismens essens utan en form den har tagit sig idag. Varför tillskriva kapitalismen ägarskap och alla andra som speglingar? Om vi måste överge alla former så fort kapitalismen kommer med något som påminner om dem finns det inte mycket utrymme för att utveckla något.

 3. Kalle P Inläggsförfattare

  @Jimmy: Skall kolla!

  @monki: Ja, och sedan är det ju slående hur Z drar tillbaka affekt-grejen till mänskliga snuskuella begär – trots att D&G ville komma bort från den typens begär-begrepp. (Samma sak gäller hela kropps-grejen.)

 4. Rasmus

  Kuriosa: Även Valerie Solanas var visst väldigt inne på surfing. Åtminstone om man läser fantastiska romanen Drömfakulteten (vilket man bör göra, oavsett vad man har för uppfattningar om Solanas).

 5. Kalle P Inläggsförfattare

  @Rasmus – oerhört lyckat! Måste kolla upp. Vore utmärkt om Valerie kopplar samman surf med intensiteter. Gör hon det?

Kommentarer är stängda.