Naser Khader lämnar Radikale Venstre; startar Ny Allians

Ett av mina favoritpartier, Det Radikale Venstre, drabbades just av ett viktigt avhopp.

Naser Khader, som blivit vänsterliberala Radikales kanske mest kända och populära politiker – inte minst efter hans deltagande i debatten om Mohammed-teckningarna – har just hållit en presskonferens i Folketinget. Han och Radikale-kompisen Anders Samuelsen skall visst skapa nytt parti.

Uppenbarligen har detta varit på gång under lång tid. Khader har företrätt en mer offensiv linje än De Radikale angående muslimers assimilering i danska samhället. Droppen som fick bägaren att rinna över sägs vara att en kvinnlig partikamrat lät sig fotograferas i huvudduk.

Får se vad som händer nu, vet inte om det behövs mer splittring där i danska liberala mitten. De Radikale förlorar ju på detta – inre stridigheter ser aldrig bra ut, och Khader är som sagt mycket populär. Sen är ju frågan hur många röster det nya partiet, Ny Allians, får. Uppenbarligen funderar centrumdemokraterna på att hänga på allianståget.

Framförallt får vi se vad detta gör för den övergripande debatten om ”danskhet”. Det är nog trots allt så att ”assimilerings-sidan” i debatten – om man nu kan kalla den så – har vunnit en seger idag.

4 tankar kring ”Naser Khader lämnar Radikale Venstre; startar Ny Allians

  1. Charlotte

    Tja, nu efter några dagar står det ju klart att utbrytningspartiet snabbt lockat väldigt väldigt många medlemmar, frågan är om de inte lyckas rämna både Radikale & det konservativa partiet (det är tydligen därifrån de lockar flest).
    Jag ser väldigt negativt på detta, det är en förlust för allt vad som skulle kunna kallas vänsterliberalism. Även om det är positivt att Khader så häftigt attackerar odemokratisk fundamentalism så ter han sig samtidigt nästan som den mer sofistikerade danskens alternativ till Pia K — och då menar jag inte ”alternativ” som i ”motsats”. Fast jag överdriver kanske – är så besviken just nu.

  2. Kalle P Inläggsförfattare

    Hej Charlotte, sorry for sent svar, har varit ute och snurrat lite. Hur som helst, haller med dig, det hela ar inte alls bra. Kanns lite som att detta ar symptomatiskt for flera vansterliberala partier ute i Europa – det ar krisigt aven med D66 i Nederlanderna, och med flamlandska SPIRIT. Brittiska Liberaldemokraterna har ocksa sett battre dagar… (Text om detta ar pa gang.)

  3. Pingback: 99, our 68 » Europas vänsterliberala partier fyra Ã¥r senare: D66 och LibDems

  4. Pingback: 99, our 68 » Europas vänsterliberala partier fyra Ã¥r senare: Det Radikale Venstre

Kommentarer är stängda.