Varoufakis charmoffensiv

Spännande utveckling i Europa nu.

Oavsett om man gillar Syrizas program eller inte – spelet kring Greklands deal med övriga europeiska länder är högst intressant. Hur oortodoxa ekonomiska program kan drivas igenom inom ramen för det europeiska samarbetet, och inom ramen för en globaliserad finansvärld? Dessutom: Tidsaspekten. Det sägs ju att grekiska regeringen har ett tidsfönster på dagar – inte ens veckor – att sy ihop en trovärdig deal.

Inte minst är det spännande att se hur bilden av Syriza verkar ändras. ”Marknaden” verkar sända positiva signaler, nu när Varoufakis är ute på charmoffensiv. Ett exempel är FTs ledare idag, som (trots visst hån av den studentikosa radikalismen) verkar se en poäng i att ett parti från icke-etablissemanget tar över:

Under the troika”™s tutelage, very little was done to confront the oligarchs, or to tackle endemic tax avoidance. Syriza should be able to make more progress, simply because it has not yet acquired the deep ties with wealthy interests that bind the traditional parties.

Samma refräng hörs ibland från Syrizas företrädare. Även Zizek har gjort samma analys – pekat på hyckleriet i att EU-etablissemanget kriserat Greklands ”klientelism”, men sedan stött de krafter som varit mest insyltade i denna problematik. Se samtalet med Tsipras nedan – Zizek är underhållande som vanligt, börjar prata efter 17 minuter.