Gårda hjärta Stockholm

Missa inte nya Neo, om miljöpartiet och Gårda, och inte heller lördagens minifestival i Gårda.

I senaste numret av Neo skriver statsvetaren Svend Dahl om hur De Gröna håller på att bli ett populärt parti för urbana liberaler: Kan man tänka sig att (mp) under valet 2010 får samma vind i ryggen som (c) fick under valet 2006? Intressant iakttagelse – pratade nyss med en vän till mig som just fått den där känslan av att ”alla” omkring honom helt plötsligt börjat närma sig de gröna.

Slutklämmen i artikeln är också högst intressant – vi vet ju med vad som hände med centerpartiets svek i FRA-frågan. Jag citerar in extenso:

Är det kanske så att miljöpartiet i sin iver att visa sig regeringsdugliga är redo att kompromissa bort både liberalism och miljöhänsyn?

Kommunalpolitiken i Göteborg kan fungera som ett varnande exempel. Här har miljöpartiet gått med på att riva delar av stadsdelen Gårda i centrala Göteborg för att möta socialdemokraternas krav på ett nytt parkeringshus för mässan. … om Gårdafrågan är en vägvisare för hur miljöpartiet kommer att agera i regeringsställning är det lätt att bli pessimist. Då riskerar miljöpartiet att 2010 års version av centerpartiet. Alltså det parti som lockade liberala väljare, bara för att strax därefter göra dem besvikna.

Så sant – Gårdafrågan är ett lackmustest för vilket miljöparti vi har att vänta oss efter valet. Intressant att ”bloggbävningen” nått riks-nivån; bra att Stockholm har koll på vad som händer i Göteborg.

Någon utomsocknes som råkar vara i stan i anslutning till Bokmässan och vill kolla in den kulturella ekologi som finns i Gårda? Kolla i så fall upp minifestivalen FELPARKERAD, Fabriksgatan 30 (”Gårdaskolan”), på lördagskvällen. Första akten går på vid 19.30 – även de som senare skall till Röda Sten för släppet av Det Postdigitala Manifestet hinner kolla upp eventet. Saxat från Facebookgruppen:

—-

Festivalen FELPARKERAD går av stapeln lördag 26 september! Dörrarna öppnas kl. 19.00 och första akten står på scen kl. 19.30. Vi tillhandahåller en helkväll med sjukt bra musik, dans, bar med mat och inte minst lite ljus i höstmörkret. Varmt välkomna!

Följande band spelar:

NORDIC BATTLEGROUP
Jakob Wenzer från framlidna COARPNC, gör första spelningen med sitt soloprojekt som ger känslan av en nostalgisk snyting från ett slarvigt och dramatiskt rockband.

THINK-BOX
Mogen-rock med tyngd och inslag av frenesi. Möjligen kommer någon bandmedlem ha scarf.
http://www.myspace.com/thinkboxgbg

HILLS
Narkotiskt suggestiv psykedelia; sköna 70-talsvibbar och långa introspektiva låtar.
http://www.myspace.com/hhillss

THE HAPPYSAD ORCHESTRA
Bittersweet sweets for your ears!
http://www.myspace.com/thehappysadorchestra

SORK
Ibland återhållsamt och monotont med tokdistad bas och vackra sång melodier, ibland exploderande postpunk med megafonsång, frenetiska trummor och en mentalsjuk trombon.
http://www.myspace.com/sorksweden

HENKE WERMELIN & THE DELINQUENCIES
Tramporgel och Thin Lizzy-riff. En glad min, döden och det lilla livet som i en liten ask.
http://www.myspace.com/henkewermelin

KORS
Spelar för första gången i Göteborg. Annars brukar de spela i skogen.

THE HABIBIS
Det rysktalande folkpunkmusikkollektivet gjorde en galen och hyllad spelning på Mässa mot Mässan! Efter att ha förlorat sin dragspelerska har man vunnit en gitarrist och de ryktas om att det nya soundet är riktigt dansant och medryckande.
http://www.holigan.web.surftown.se/habibis.html

9 tankar kring ”Gårda hjärta Stockholm

 1. Hustomten i GÃ¥rda

  Å vad fint! Ja det är dags att någon protesterar. Jag tycker ni borde göra en banderoll och hänga upp på utsidan av huset så att det syns för alla de 60 000 (eller fler?) som passerar förbi på motorvägen. Bättre exponering för frågan kan man knappast få.
  Men det måste vara så att den inte går att nå, för annars river vägverket ner den på mindre än ett dygn!

 2. Hustomten i GÃ¥rda

  Glömde säga en sak. Tjänstemannen Rune Elofsson som tagit fram det föregående förslaget arbetar på att ta fram ett nytt förslag då det gamla förslaget ratades av vägverket. Det KAN mycket väl bli som så att de väljer att bygga bara grusplan och inget parkeringshus, men Rune vägrar säga vad andemeningen i det nya förslaget är innan han lagt fram det (fånigt, för det är ju inte hemligt…)

 3. Kalle P Inläggsförfattare

  Tjena Hustomten – ojdå, mycket viktig information där kring det nya förslaget. Hmm, återigen, hade varit roligt med lite transparens i processen.

  Och ja – det vore bra med banderoll. Dessutom kan det var ju bra att spread the word inne på bokmässan… Har redan hört bra förslag… En kompis röstar för flyers, en annan röstar för ”felparkerad” bil utanför mässingången…

 4. johannes

  Bra att du lyfter detta Kalle!

  Om Mässan-demo: Jag rekommenderar felparkerade cyklar – liiite billigare… 🙂

 5. Kalle P Inläggsförfattare

  Bra Henke – banderoll låter bra!
  Johannes – ja, cyklar är nog vägen framåt. Riktigt väl fastlåsta… 😀

 6. Waldemar Ingdahl

  Miljöpartiets omriktning till liberalism kommer nog som en överraskning för många miljöpartister själva, men är en intressant avslutning på kampen mellan fundis och realos där nu även i Sverige realos vunnit sedan många år. När även Per Gahrton närmar sig Europa har något hänt.

  Den intressanta konflikten, där liberaler verkligen har mycket att hämta är mellan light green, dark green och bright green som jag skrev om på Skiften:

  http://skiften.se/2009/04/25/bright-green-mot-cogito-camino-veckans-skifte/

Kommentarer är stängda.