Deleuze Studies i Köpenhamn: Någonting har hänt

Kortrapport från Deleuze Studies i Köpenhamn.

Som sagt – Deleuze Studies växer, och det fanns en hel del att följa under årets möte. Jag valde dock att sålla rätt rejält; sitter ju och skriver ihop material från Lanka-projektet, och är därmed ganska snävt intresserad för tillfället. Valde därför att följa någon slags ”Deleuze och etnografi/antropologi”-spår. (Deleuze Studies-gänget har ju, som monki påpekade häromdagen, en förkärlek för teman i stil med ”Deleuze and [peta in vilken term som helst]”.)

Såg bland annat antropologen Salla Sariola prata om samarbeten inom ramen för fältarbete, genom att koppla upp mot vecket. (Hon arbetar för övrigt också på Sri Lanka; vi sprang på varandra häromsistens på Cricket-klubben i Colombo – how very colonial!)

"Deleuze and anthropology" panel

I samma panel (min första) såg jag en presentatör som talade om Meillassoux/spekulativ realism/Harman/objektorientering i relation till Deleuze. Samma gjorde även Adam James Nocek på min panel. Så, intrycket från min tidigare post består. SR/OOOnt-grejen har gjort ett avtryck – vi kan nog tala om en ”händelse”. Skall bli intressant att se vart det hela tar vägen.

2 tankar kring ”Deleuze Studies i Köpenhamn: Någonting har hänt

 1. Rasmus

  Akademin i allmänhet har förkärlek för teman i stil med ”X and Y” eller ”X, Y and Z”. Det har på många håll blivit närmast obligatoriskt att böcker som inte har sin titel i detta format åtminstone utforma undertiteln så. X, Y och Z är typiskt sett blahabegrepp i stil med ”culture”, ”technology”, ”art”, ”society”, eller mer disciplin- eller fältspecifika varianter (typ ”Deleuze”).
  Eftersom denna trend i praktiken utgör en slags sökmotoroptimering är den motbjudande och bör konsekvent avfärdas. (Nämnde det kort på bloggen en gång.) Fram för sessioner, artiklar och böcker som VÄGRAR använda konjunktionen ”och” i sina titlar!

 2. Kalle P Inläggsförfattare

  Hehe – inget tjafs – ”motbjudande och bör konsekvent avfärdas”!

  Just undertiteln är problematisk – den blir ofta föremål för sökordsoptimering.

  Sedan finns ju även den där undertiteln man ofta ser i amerikanska kioskvältare. (Typ, ”how bla bla bla”, exempelvis ”how counterculture became consumer culture”.)

  PS. Ämnar fortsätta kapitalism-som-modernitet-samtalet framgent.

Kommentarer är stängda.