Shadenfreude

Läser i morgontidningen att regeringen funderar på att helt stänga ned verksamheten på P4 i Skövde. Ingen blir gladare än jag. This is personal.

Satt inspärrad på just P4 sommaren 1995. Lyckades dock komma ut därifrån relativt snabbt. Puh! Hann dock lära mig en del saker, exempelvis att…

 • skjuta med AK5
 • genom drillande kan man lära sig att plocka isär och sätta ihop samma vapen, med förbundna ögon, på 90 sekunder (eller vad det nu var)
 • management by fear (”gör dina underordnade mer rädda för dig än för fienden”) fortfarande är den bärande managementfilosofin inom armén
 • kollektiv bestraffning fortfarande praktiseras, och att det är ett mycket effektivt sätt att få folk att räta in sig i ledet 
 • unga män går från att tänka själva till räta in sig i ledet väldigt snabbt – de första dagarna av militärdisciplin är mycket intressanta (och deprimerande) att studera

Mottot för Skaraborgs Regemente må vara ”arvet förpliktar” (!), men jag är glad att jag slapp ut i tid. Tror inte att femton månaders kompanibefälsutbildning skulle göra mig till en bättre person. Sannolikt det motsatta. Det ironiska i sammanhanget är ju att jag var där för att jag hade hört att försvarsmakten hade bra ledarskapsutbildningar. (Ja, jag var ung och dum.) 

Menmen, efter att ha varit inne i militärhierarkin förstår man lite bättre för varför näringslivets hierarkier ser ut som de gör. Mycket riktigt, den kapten som jag störde mig mest på – en riktig kliché-militär – lämnade för övrigt militärmakten ungefär samtidigt som jag… han skulle ta något ledarjobb inom näringslivet. (Skulle vara mycket intressant att höra hur det gick.)

Som DeLanda framhållit; ekonomin studeras bäst utifrån dess militära – inte borgerliga – geneologi. (Något som Jimpan nyss varit inne på.) Det är inte bara så att ”Fordismen” (se nedan) borde heta ”Coltism” (eftersom det var Samuel Colt som först började masstillverka utifrån standardiserade, utbytbara delar – sök i denna text) – det är även så att 1900-talets massproduktion bygger på samma disciplin som tidigare utvecklats inom militär organisation.

Hur som helst, det är en strålande dag idag. Jag saknar helt distans till frågan P4, låter därmed onödigt kritisk mot militär verksamhet i denna post, men solen skiner, och statsapparaten verkar ha förstått att vi inte behöver plöja ned mer skattepengar i pansarvagnar på Västgötaslätten. Idag är det jag som firar i förskott.

2 tankar kring ”Shadenfreude

 1. Waldemar

  Intressant!

  Friedrich Hayek framhävde i sin bok ”The Counter-revolution of science- studies in the abuse of reason” just skillnaderna mellan olika ”kapitalismer” och Hayeks jämförelse mellan Preussen och England ger detta vid handen.

  Det näringsliv, format av Saint-Simons idéer som skulle bli dominant gav en industri som särpräglades av stora industriföretag, finansierade av ett mycket hårt styrande bankväsende och som dessutom kopierade statens administration för att kunna stå i nära kontakt med den. Allt för att näringslivet skulle kunna planera så ”effektivt” som möjligt, och vara långt borta från marknadens osäkerhetsmoment, instabilitet och förändringsbenägenhet.

  En tanke är att just den uppluckring genom globalisering, genom innovativ istället för extensiv tillväxt och nya idéer kring företagandets natur och organisation som kom under 70-talet kan ha räddat kapitalismen från samma stagnation som planekonomin såg. Kättersk tanke: tänk om ”68” räddade kapitalismen?

 2. Kalle P Inläggsförfattare

  Hej Waldemar,

  kul att höra från dig!

  Japp, det du är inne på är mycket intressant – det finns en del skrivet om hur -68 har bidragit till dagens ekonomi. Inte minst driver frassarna Boltanski och Chiapello den tesen i The new spirit of capitalism, som jag bloggat om här.

  En sak som jag tycker är intressant är hur företag kan skapa förutsägbarhet och ordning även i denna värld. Man börjar ju se att ”analytics” och ”data mining” används just för att förutse fluktuationer i konsumenters skiftande önskningar etc. Mao. Det som jag kallar ”panspektrocism” har gjort sitt intåg i affärsvärlden, i en tid då man behöver det som mest. (Skall ned och presentera en artikel på organisationsforskarkonferensen EGOS om detta.)

Kommentarer är stängda.