Från dagens demo

Lite korta reflektioner och ett par bilder från dagens demonstration för mänskliga rättigheter i Kina.

1. Fantastiskt att media helt plötsligt börjar ställa de viktiga frågorna: TV4 pratar MR de första 90 minuterna av sin täckning från Göteborg; gårdagens ledare och dagens stora debattartikel i DN; SvDs ledarsida pratar MR; GT fortsätter att idka granskning; Karro P intervjuas lite här och var.

2. Föga förvånande att GP håller kvar vid sin linje – att inte (som ovanstående publikationer) skriva någonting som andas minsta kritik mot Ostindiefararen.

3. Konstigt att kommunala bolags-gubbar, opinionsbildare och politiker, när de pratar om Ostindiefararen,
a) tror att det går att separera ekonomiska processer (investeringar, handel osv.) från politik, och
b) vidhåller att vår blotta handel med Kina automatiskt (som av någon slags naturlag) kommer att skapa mänskliga rättigheter i landet.

4. Intressant hur Maud Olofsson, när hon intervjuades av TV4,
a) slingrade sig i frågan om huruvida hon skulle prata demokrati och MR med Hu Jintau,
b) blev alldeles begeistrad av talet kring eventuella miljardordrar till Volvo. Det var uppenbart att demokratisering och MR inte was on her mind.

5. Jobbigt med goa gubbar vid Röda Sten som skriker ”TA NED DEN DÄR JEVVLA FLAGGAN”, ”AKTA DIG SÅ DU INTE FÅR STRYK”, och ”VAD FAN HAR DETTA MED GÖTTEBORRG ATT GÖRA”. Än mer jobbigt med den tysta massan av åskådare som uppenbarligen också tycker att allt prat om MR och yttrandefrihet förstör deras lördag.

Här följer hur som helst ett par bilder från det goa, glada Göteborg. Göteborgsliberalismen lever!!

Vid Göteborgsoperan: Amnestys plakat, SOICs flagga, och en båt däremellan. (Notera: Den blåvita båten är inte den beryktade Ostindiefararen.)

Jag, Johan K och Karro P.

20 tankar kring ”Från dagens demo

 1. Charlotte

  Men se där, jag som just ondgjorde mig lite över att ”vänstern” inte demonstrerar mot kinabesöket (samtidigt som jag själv sannerligen inte kan skryta med något brinnande engagemang). Du var ju där i alla fall. 🙂

 2. jimmy

  Leve Göteborgsliberalismen!

  (Hade varit kul att hänga med till Operan, men jag är glad att jag åtminstone skilde mig från den tysta massan vid Röda sten.)

 3. Kalle P Inläggsförfattare

  Charlotte: Ja, det var faktiskt ganska bra uppslutning – inte så mycket vid Röda Sten (men där hade vi Jimmy, å andra sidan), men gott om folk som mobiliserats vid Operan.

  Karin: Ja, och mainstreammedia har alltjämt pratat MR, även under gårdagen. Så till den milda grad att reportern själv, på TV4 igår, blev förvånad när det visade sig att Ericsson, Volvo mfl. hade fått sina miljardordrar. Allt allmänna prat om Kina, inklusive om MR, hade fått honom att glömma/bortse från det faktum att detta spektakel främst är ett sätt för våra storföretag att vinna ordrar.

  Jimmy: Kändes GÖTT att ha dig där. Inte bara allmänt kul att catcha upp, utan även bra att vår kritiska massa blev lite större. Dessutom, bra med lite moraliskt stöd. Tack!

 4. Johan

  @Charlotte: Det bekräftar min tes om att den svenska vänsterns dominerande agenda är att leka Följa Uncle Sam. Den del av världens jävelskap som inte kan skyllas på USA har aldrig lockat vänstermassorna att demonstrera.

  Det lär i o f s också ha synts några flygbladsutdelare från rättvisepartiet socialisterna (?) nere på kajen.

  Efter att vi i Amnesty-demon packat ihop vår banderoll försökte Stein och ungliberalerna få upp sin ”Shame on Hu”-banderoll, men blev stoppade av ordningspolisen.

 5. Kalle P Inläggsförfattare

  Johan, jag vet inte om du hörde Godmorgon Världens panel igår, men de var inne på samma tankegångar – om Bush hade varit här istället för Hu Jintau skulle mobiliseringen mot exempelvis dödsstraff varit mycket större. Blev lite glad över att höra Heidi Avellan:
  Jag tycker att det är rätt imponerande ändå, det som drogs ihop längs med kajerna i Göteborg igår. Om jag förstår nyhetsbevakningen rätt så var det faktiskt en och annan som sade till och hötte med näven. Helt rätt!

 6. evelina

  Älskar Göteborg events mer än Mänskliga Rättigheter…?

  Allting har sin baksida och denna är jag glad att ni vände fram och visade upp!

  Trist men samtidigt skönt att jag var out of town i helgen…

 7. jimmy

  Jag önskar att jag kunnat ge lite mer stöd bara. Schyst att medierna uppmärksammat det så mycket som de gjort! (Förutom GP, naturligtvis.)

 8. Kalle P Inläggsförfattare

  Evelina: Kul att se att bloggen är uppe!

  Jimmy: Ditt stöd var fullt tillräckligt.

  Gustav: Indeed, jag är också hugad att hålla med Johan.

 9. Charlotte

  Ja, Johan har förstås helt rätt. En vän från Iran uttryckte det som att den svenska vänstern verkade ”genetiskt programmerat mot USA”.
  Men det finns ju sådana fina inslag som Kalle P & Jimpan! De är ju också vänster, på sina sätt.

 10. Kalle P Inläggsförfattare

  Tack, det var det finaste någon sagt till mig.. Nu när någon kritiserar mig för att vara för bourgeois kan jag tänka för mig själv att ”jag är vänster på mitt eget sätt”. 🙂 Gillar för övrigt det queera i att inte riktigt kunna placeras i en kategori…

 11. evelina

  apropå queer… queer är bra och Sverige behöver mer av det i politiken… eller som en vän till mig nyss uttryckte sig i sin intentionsförklaring inför nytt politiskt uppdrag: ”Vi behöver ett Sverige där människor är viktigare än politiska system.”

 12. jimmy

  ”på sina sätt”? Eftersom det kom från dig, Charlotte, väljer jag att tolka det på välvilligaste sätt. 😉

 13. Charlotte

  Touchy touchy…;) Ni tillhör väl inte precis den traditionella mainstreamvänstern? Jag kan inte se dig med röd fana sjungandes Internationalen 1:a maj Jimmy, rätta mig om jag har fel. Men jag tillhör alltså inte heller själv tradmainstreamvänstern precis, aaight?

 14. Kalle P Inläggsförfattare

  Nej, du har helt rätt. Jag hade varit upprörd om du hade kallat mig vänster, eller till och med Vänster. Faktum är att ”vänster” är väldigt användbart – funkar som en synonym till mer etablerade begrepp som lattevänster och pomo-vänster. Så kallade scare quotes är ju ett viktigt pomo-attribut. Observera att ”vänster” måste uttalas i kombination med att man ritar imaginära citattecknen i luften, med bägge händers pek- och långfingrar.

 15. Pingback: Kom ihÃ¥g de olympiska spelen i Berlin « strötankar och sentenser

 16. Pingback: Kom ihÃ¥g de olympiska spelen i Berlin « strötankar och sentenser

Kommentarer är stängda.