Att förutspå vad du kommer att göra imorgon

Apropå VD-bytet på Google: Akademiska journalen Surveillance and Society har just släppt ett specialnummer om marknadsföring, konsumtion och övervakning.

Jag bidrar med en artikel, som handlar om panspektrisk övervakning i kontexten av det samtida företaget. Ni som läst bloggen ett tag kommer att känna igen resonemangen: Hur skiljer sig panspektrocism från panopticism? På vilka sätt är dessa samhällsdiagram lika varandra? På vilket sätt var det moderna (sent 1800-tal och framåt) storföretaget panoptiskt, och på vilktet sätt kan man säga att samtida storföretag alltmer ”håller samman” medelst panspektrisk övervakning? Och vilken roll spelar vi samhällsforskare i denna utveckling?

Texten heter hur som helst ”Predicting what you’ll do tomorrow: Panspectric surveillance and the contemporary corporation”, och presenteras enligt följande:

In an economy of rapidly mutating consumer preferences, new forms of surveillance have been developed within contemporary business. Increasingly, so-called ”panspectric” techniques of predicting consumption choices, and tracking the shifting customer desires, are proving crucial for corporations trying to compete on the market place. Using the Deleuzian concepts of ”assemblage” and ”societies of control” as a point of departure, this paper explores how a new societal ”diagram” is currently actualised in the marketing practices of contemporary corporations. This diagram emerges as the result of the concatenation of technological architectures (increased digital logging of everyday behaviours and data mining) and new perspectives on the human constitution; perspectives that dovetail nicely with contemporary social theory. Thus, social scientists are already complicit in the emergence of new modes of marketing-cum-surveillance.

Eftersom tidskriften är open-access – inte ägs av några av de stora förlag som vill tjäna pengar på att skapa brist bland akademisk output – så är det bara att ladda ned texten här.

2 tankar kring ”Att förutspå vad du kommer att göra imorgon

  1. chrisk

    Grymt jobbat! Räknar jag rätt var det i april 2008 som vi reggade panspectrocism.org (som tyvärr ligger nere, mitt fel). Så tre år senare har det nu blivit några publikationer i olika format. Kul med en peer-reviewad sådan!

Kommentarer är stängda.