Kommunal financial planning

Apropå måndagens GP: Vi måste se över användandet av AB-formen inom kommunal verksamhet. 

En kompis uppmärksammade mig just på att jag visst sagt någonting i GöteborgsPosten häromdagen. Kom på att jag är citerad i Abraham Staifos krönika om förtätning i Göteborg.

Ett exempel [på Göteborgs misslyckade stadsplanering] är byggandet på Norra älvstranden, där kommunen prioriterat stora företag men inte gjort så mycket för småskaligheten med små funktioner som finns naturligt i en levande stad, till exempel caféer och småbutiker.
– De kommunala finanserna har tjänat på detta men man har inte lyckats skapa en dynamisk stadsdel på Norra älvstranden, säger Karl Palmås, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg. Dynamiken med storstäder är att många människor på en liten plats skapar en marknad för små företag med speciella nischer. Det har vi inte här.

Det som jag säger i talminuset är någonting som förtjänar djupare undersökning. För några år sedan sades det att alla de pengar som kommunen drog in på att utveckla (den katedraliska och corporate) Norra Älvstranden skulle plöjas ned i skapandet av en mer sprudlande och skojigare Södra Älvstrand. Jag har anledning att tro att detta inte har skett, och att vinsten från Norra Älvstranden har hamnat någon annanstans. Detta kan jag dock inte verifiera ännu.

Om det är så att pengarna från Norra Älvstrandens Utvecklings AB (NUAB) inte återinvesterats i verksamheten är detta problematiskt. Kommunala bolag skall ju inte vara icke-vinstutdelande. Medborgarna skall veta vart deras pengar tar vägen.

Kommunen har ju trixat en del med dessa strukturer – NUAB fick ett syskonbolag som heter Södra Älvstrandens Utvecklings AB (SUAB), som sedan gick samman under ett moderbolag som heter Älvstranden Utvecklings AB. Detta omstrukturerande öppnar för övrigt upp för en massa finansiell planering – jag har hört att Handelshögskolan i GBG har hjälpt till med denna planering.

Här ser vi återigen problematiken med användande av aktiebolagsformen i kommunal verksamhet. Detta är inte bara någonting som vi unga göteborgsliberaler pratar om – missbruket av kommunala bolag har ju diskuterats länge inom arbetarrörelsen. Har just läst Olle Sahlströms essä ”Den röde patriarken”, om den auktoritära nyttotraditionen inom svenska arbetarrörelsen – essential reading för alla progressives som hyser en nyttig misstro mot hierarkier. Där kan man läsa om hur diskussionen kring pamparna Sölve Conradsson och Sigvard Marjasin förde med sig ett ifrågasättande av bolagiseringen av kommunal verksamhet – och en kritik av det maktmissbruk som dessa strukturer öppnade för.

Dessvärre tog kritiken inte skruv; det är hög tid att återigen lyfta denna debatt. Den svenska samhällsapparaten behöver översköljas av en demokratiseringsvåg.

3 tankar kring ”Kommunal financial planning

 1. Johan

  Det mest slående exemplet på finansiell planering, eller om man så vill skattefiffel, i Göteborg är ju annars Framtiden-koncernen. Genom att lägga alla kommunala bolag under Framtiden kan kommunen kvitta vinster i vissa bolag mot förluster i andra. Därmed kan man alltså kringgå kommunallagens krav på att helkommunala bolag inte ska vara vinstdrivande (eller hur det nu regleras).

  Behöver jag påpeka vilka som sitter i ledningen för Förvaltnings-AB Framtiden?

 2. Hman

  Vad trevligt att hitta denna blogg! Har läst några av dina artiklar Kalle, och utan att vara vidare insatt i de ingående resonemangen anar jag att jag på något plan delar idelogin eller filosofin. Intressant är bland annat det slag av liberalism som uttrycks. Och idéerna om ingenjörens/naturvetaren vs komplexitetsteori tilltalar ju en som nyutexad sådan. Men jag ska väl också säga något om den aktuella artikeln då jag jobbar på Lundbystrand och rör mig en del på Norra Älvstranden.(även om artikeln kanske mer har en ekonomisk utgångspunkt…): Jag upplever området runt Campus Lindholmen som ett trevligt stadsrum i alla årstider. Inbjudande från de flesta håll (trots att inte busstrafiken är 100). Området strax utanför är inte färdigbyggt men vi kan hoppas på en mer spontan bebybbelse än den i Sannegården som mer påminner om 60-tals-planering. Lundbystrand i öster har värdefulla delvis bevarade produktionsmiljöer som kan utvecklas på ett intressant sätt om det får ske ”organiskt”. Jag tror på att bevara en del produktion på detta område med en historia som Götaverkenland, mixat med bostäder och som det brukar heta: caféer och restauranger. Varför inte ett varvsmuseum som kan bli en utgångsattraktion för området? Kan bli ännu långrandigare än detta, men ett intressant ämne är det!

 3. Kalle P Inläggsförfattare

  Hej Hman – kul att du gillar bloggen, du är så välkommen!

  Absolut – Norra Älvstranden kommer säkert att bli ett bra område framöver. Men det framhålls ofta av arkitekter och stadsplanerare (av nyurbanist-snitt) som något dött, framförallt på kvällarna.

  Håller med om Götaverkenland – det ruvar på en historia som är värd att bevara. Tänkte just på detta igår när jag sprang/joggade/gick på Södra Älvstranden. Alla kranar och dockor är helt unika i stadsrummet, skapar av snygg siluett mot solnedgången. Absolut värd att bevara, och utveckla.

  Allt gott! /KP

Kommentarer är stängda.