Spådomstips inför vintersolståndet

Facebook påminde mig om den gång i tiden då man hade tid med vintersolståndsföreläsningar.

Och det hände sig vid den tiden att från någon utgick ett påbud att det skulle hållas föreläsningar på dunkla teman. (Bevis 1, bevis 2, bevis 3.) Detta var innan tillsvidareanställningar och avkomma. En tid av tidsslöseri, under vilken maten kom från Handelsbankens forskningsfonders lukrativa postdoc-stipendium.

Idag hålles ingen föreläsning. Sitter dock och researchar lite inför papperskrivande om spådom. Lutar mig mot en antropolog som menar att spådomspraktiker lever och frodas i runt omkring oss. (Se förpublicerat intro till specialnummer här.) Mitt papper handlar om data-drivna praktiker, praktiker som säger sig vara vetenskapliga, men efter lite googlande har jag funnit lite tips till den som vill jobba med andra tekniker. Stearinljus verkar vara allmänt användbara, som här:

On the evening of the solstice, place two mirrors so that they reflect two candles and each other. Search for the seventh reflection in the mirror. There you will see the reflection of your one true love.

Vidare rapporterar ryska statliga nyhetsbyrån Sputnik News – ”även kallad Putins propagandabyrå” – om de mest omtyckta ryska spådomsmetoderna. ”Man brukar spå under tidsperioden från vintersolståndet den 22 december till och med den 19 januari. Den bästa tiden för att spå är jul, dopdagen och naturligtvis nyår.” Även i Ryssland används stearinljus, men det finns också en snöspårsteknik.

Naturligtvis är snöspådomsmetoder också populära i Ryssland. [Kulturvetaren] Maria Sjabanova är säker att de också är effektiva:

”Det ska göras på kvällen: man ställer en fråga om sin framtid, går ut och går en cirkel i nysnön, varpå man återvänder hem utan att se tillbaka. På morgonen kommer man ut igen för att se sina spår: om de är förstörda eller korsade av någon annans spår kommer önskan knappast att beviljas.”