Att nära en nyliberal kommunism vid statens barm

Min uppladdade julhälsning, i anslutning till Kultur till Riksdagen-initiativet. (Ursäkta ”vänster-höger-framåt”-klyschan. Tack Rikard för tipset!)

Hej Riksdagen

Som tack för att ni, som folkvalda ledamöter, skyddar våra medborgerliga friheter sänder jag över en julklapp till er. Bifogat till detta meddelande finner ni boken Abstract Hacktivism: The making of a hacker culture, skriven av mig och min kollega Dr Otto von Busch. Den handlar om hur idéer från datorvärlden har skapat ett nytt sätt att se på samhälle och politik. Flera av tankarna har illustrerats i den senaste tidens diskussion om IPRED.

Boken är licensierad som ”copyleft” (mer specifikt Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Dela Lika 2.5). Alla tjänar på detta:
1. Vi forskare är glada, eftersom våra idéer sprids snabbt.
2. De som är intresserade av vårt arbete är glada, eftersom de har fri och gratis tillgång till verket. De kan även citera och vidareutveckla det fritt – utan att behöva vara rädda för att bli stämda av något mediaföretag, eller för att bli trakasserade av ett av mediaföretagets så kalladehyrsnutar”.
3. Skattebetalarna blir glada, för de får valuta för sina inbetalda pengar.

Det vackra i sammanhanget är ju att CC-licensen gör att den public service som vi forskare erbjuder (i slutändan är det ju skattebetalarna som står för mycket av vårt uppehälle) blir verkligt ”public”. Våra tankar kan då spridas fritt, utan att eventuella bokförlag försöker stoppa spridningen. Idéerna reduceras inte till en ägd vara som skall skapa ”rents” åt dessa förlag – de tillåts kopiera sig själva i oändlighet.

Här inryms alltså en stor fråga som vi bör fundera på över julhelgen: Bör vi stödja ett system, där skattebetalarna ger konstgjord andning åt de verksamheter som existerar blott och bart för att de (en gång för länge sedan) kontrollerade landets tryckpressar? Kom ihåg – Sveriges välfärd har alltid stått och fallit med snabb strukturomvandling.

Detta handlar inte om att nära en ”kommunism” – eller en ”nyliberalism” – vid statens barm. Detta handlar inte om ”vänster” eller ”höger” – det handlar om framåt. Det offentliga bör inte längre upprätthålla ett system som skapar en artificiell brist av någonting som – i ett framväxande kunskapssamhälle – måste tillåtas existera i överflöd: Idéer.

God Jul från
Dr Karl Palmås

14 tankar kring ”Att nära en nyliberal kommunism vid statens barm

 1. Marcus

  Ett case: Såg att Steven Shaviro haft en konfrontation med det för oss välbekanta bokförlaget Continuum… http://www.shaviro.com/Blog/?p=690

  Fin julklapp de får! Det där med att bara ”snälla barn” förtjänar fina presenter är sannerligen förlegat – affirmera!

 2. Christopher Kullenberg

  Abhack-boken är en fin present till vår regering. De kan behöva läsa lite om clinamen och det politiska.

  Men framför allt gillar jag argumentet att skattebetalarna ska få valuta för sina pengar.

  Min julklapp från akademin kommer på fredag. Då tänker jag vidareutveckla detta resonemang vetenskapsteoretiskt.

 3. Rikard

  Mycket uppskattat av gänget bakom hacktivismen kan jag hälsa:)

  Det här är enda vägen framåt. Och julklappar är fint (kanske banne mig det finaste [jag hört] sen jag konfirmerades) och ett bra komplement till alla Nej till-rörelser.

 4. Marcus

  Jag tycker det där verkar vara en bra idé. Hoppas de nappar. Forskning, som är sponsrad med skattepengar, borde precis som du argumenterar också vara fritt tillgänglig för allmänheten.

 5. Marcus

  He.. tja, det är en lurig gråzon. På ett sätt tycker jag det borde vara upp till ägaren att bestämma, å andra sidan är jag skeptisk till intellektuella rättigheter öht. Så jag vet inte riktigt vad jag tycker. Men eftersom vi alla är med om betalar denna typ forskning via skattsedeln så verkar det rimligt att vi också får ta del av den utan kostnad. My 2 cents anyway..

 6. Gustav

  Jag tillhörde den gamla skolan som beställde ett ex av boken förra året, kräver att få den signerad någon gång!

 7. Kalle P Inläggsförfattare

  OK – jag skickar ett ex av nästa bok också – funderar på att göra en liknande print-on-demand-bok av allt jag skrivit om slem…

Kommentarer är stängda.