Gästspel på Handelsbloggen: Den göteborgsliberala Handelshögskolan

Här följer fredagens post..

Igår sprang jag på en släkting som, när hon var yrkesaktiv, arbetade på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Hon berättade om hur det var att arbeta med den legendariske Torgny Segerstedt under krigsåren, då han (som en av få opinionsbildare i Sverige) tog ställning mot Nazismen.

Detta är en stolt göteborgsk tradition; en tradition som vi kanske inte talar nog om. (Läs dock Magnus Haglunds ”Den Nakna Staden”, utgiven av Glänta, som berättar en del om denna del av Göteborg. Se även hans artiklar i GP.) Dessvärre har detta arv misshandlats rejält under senare år, inte minst åskådliggjort av Ostindiefararen Götheborg.

Var finns då denna friska vurm för öppenhet och frihet i dagens Göteborg? Jag sätter min tilltro till Göteborgs Stadsmuseum, lett av historikern Ingrid Lomfors som uppenbarligen tänker på dessa frågor.

MEN – jag sätter också min tilltro till Handelshögskolan. I höstas träffade jag av en händelse kulturentreprenören Ayesha Quraishi i Stockholm, då hon just hade varit i Göteborg för att tala inför handelsstudenter. Det roliga var att hon beskrev skolan och studenterna i samma termer som det Segerstedtska Göteborg beskrivs i Haglunds texter – ”öppen atmosfär”, ”inga unkna, slutna rum” osv. Jag nickade stolt.

En tanke kring ”Gästspel på Handelsbloggen: Den göteborgsliberala Handelshögskolan

Kommentarer är stängda.