Istället för Disneyland

Tassar farligt nära Richard Florida-marker på dagens GP Debatt, men anser mig ha goda skäl att så göra.

Var i helgen nere i Istanbul och pratade på konferensen SEAS. Presenterade (tillsammans med Kerstin Elias) en flödesontologisk beskrivning av Göteborgs utveckling – lite vidareutveckling från ”Hamnstadens flöden” – se bilder här (20 Mb). Först lite prat om flöden och cirkulation av varor, pengar och människor, sedan något om cirkulation av idéer och kulturella replikatorer, och till sist diskussion om det politiska spelet kring Södra Älvstranden.

I presentationen kom jag in på splittringen mellan det kulturliv som uppstått ur stadens mix mindre kreatörer och kulturentreprenörer (undergroundmusiken, konsten, publicistverksamheten), och den kultur som propageras av Göteborgs kommunala bolag (Göteborg & Co, Business Region Göteborg, Gotevent, Liseberg, Svenska Mässan).

Det förra kulturlivet är (om jag tillåts romantisera lite) ett uttryck för den cirkulation av idéer som normalt sett kännetecknar hamnstäder (den typ av ”network cities” som DeLanda beskriver i A Thousand Years of Nonlinear History). Eller – som Foucault skriver:

En hamn, som dessutom är en örlogshamn, utgör med sitt omlopp av varor, med sina mer eller mindre tvångsrektryterade sjömän som mönstrar på och av, med sina sjukdomar och epidemier, en ort där desertering, smuggling och smitta frodas, där farliga blandningar möts och förbjudna omlopp korsas. (Foucault, Övervakning och Straff, sid 169)

Den operation som de kommunala bolagen utför – med deras mission att göra Göteborg till en evenemangsstad – är att jämställa med en närmast industriell reglering och styrning av kulturella smittor. De kommunala bolagens aggressiva metoder för att bygga evenemangsstaden riskerar att tränga ut andra värden i staden; vem vill bo i ett Göteborgskt Disneyland som helt skapats för de hägrande horderna av turister och konferensbesökare? Speciellt om det innebär att centrala delar av stan görs om till parkeringsplatser.

Problemet är ju att dessa argument inte biter. Vi måste tyvärr resonera på ett annat sätt. Därför försöker jag och mina medförfattare göra klart för Göteborgs starka män att ”Ja – vi förstår att evenemangsstaden är ett viktigt sätt att skapa ett inflöde av kapital till staden”. Vi säger ”Ja – fortsätt att promota Göteborg – men var lite smartare”. För allas trevnad. Inklusive besökarnas.

En anekdot: För tio dagar sedan besökte jag Svenska Mässan. Det var TUR-mässa, och jag pratade kort med folket som kommit till Göteborg för att promota Gardasjön. Jag hade tänkt att diskutera Ora och Vento, men de ville helst prata om vart de skulle gå ut och roa sig. Garda-ambassadören drog fram sin karta över området kring Korsvägen och Avenyn, sade att hon ville gå till ett ”genuint” ställe ”dit göteborgarna går”, ett ställe som ”inte är så turistigt”. Helt förståeligt. Jag letar efter samma sak när jag är ute och reser. 

Jag och Chris letade i tio minuter efter ett sådant ställe i närheten av Svenska Mässan, och sedan i allt större koncentriska cirklar, med Korsvägen som centrum. Vi kammade noll.

Så, kära besökare; vill ni se ett genuint, icke-turistigt Göteborg? Vi är ledsna – ingen är ledsnare än vi – men dessvärre måste vi rekommendera er att resa någon annanstans. Stockholm och Köpenhamn är bra alternativ.

34 tankar kring ”Istället för Disneyland

 1. Rasmus

  Jag tänkte detsamma när jag läste: ojoj, farligt nära – men just så nära som man måste trampa, utan att falla i. Det gäller att öva sitt balanssinne, för att vända om duger inte.

  Oerhört pepp på att bygga 1999-blogg!

 2. Kalle P Inläggsförfattare

  Ja – hela Florida-grejen är som en attraktor som man lätt närmar sig – i första utkastet hade jag bestämt mig för att inte använda K-ordet en endaste gång. Sedan, i revideringarna, så smyger det sig lätt in. Och sedan väljer såklart redaktörerna att lyfta ut just detta K-ord: De vet ju att folk – eller rättare sagt politiker – lystrar till just det ordet.

  Samtidigt är det just detta vi vill. Om man tittar till läsarkommentarerna ser vi ju att läsarna är helt med på tanken att Gårda inte bör rivas och bli parkeringsplats.

  De har dessutom – precis som vi – gissat att sossar och mp verkar ha ingått någon form av deal kring Gårda; en deal som inte mejkar någon som helst sense för oss utomstående. Det enda vi kan göra är att peka på det absurda i denna deal – gärna utifrån en retorik som de själva gärna använder sig av.

 3. Heiti Ernits

  Stabil artikel – kul att ni fick in ekologigrejjen. Har dålig koll, vad har mp&s kommit överens om?

  ps. sen är det ju förstårligt med Richard Florida-retorik, få politiker skulle nog lystra till neomaterialistisk temninologi 😉

 4. Kalle P Inläggsförfattare

  Heiti:

  Ja – vi fick in lite av ekologigrejen – alltid något. Ingen aning om dealen ifråga – vi borde hur som helst komma igång med mp-pratet om stadens politik. Vad är nästa steg?

 5. jimmy

  Mp-seminarium om stadens politik skulle vara mycket intressant! En efterträdare till Mp GBG:s kommunala handlingsprogram fram till 2010 är på G att tas fram…

 6. Heiti Ernits

  En sön. eftermiddag/lunch i Götet – bjuda in diverse folk: MP och andra intresserade lokalavdelningar, filosofer, arkitekter, stadsplanerare och massa annat löst folk. Hade varit hur kul som helst. Försöka hugga en helg i slutat av April, kanske den 26?

 7. Kalle P Inläggsförfattare

  Heiti – jag tycker absolut att vi skall satsa på det. Helgen den 25e/26e låter bra. Vi kanske till och med kan ha mötet i Gårda? Jag vet ett par ställen – kanske kan vi fråga antikvariatet på Fabriksgatan, eller kolla om vi kan vara i Gårdaskolan (som ju också skall rivas om mp/s får som de vill).

  Självklart kan vi göra detta tillsammans med YIMBY.

 8. Kalle P Inläggsförfattare

  Jimmy – Jag orkar knappt läsa den mp-text du hänvisar till – det är ju sådant hyckleri:

  ”stärka de lokala torgen och dess handlare genom att dels förlägga bostäder för äldre och studenter till torgen samtidigt som vi vill förhindra nyetablering av externa köpcentra. På så sätt kan vi samtidigt främja närhandeln och minskar bilresandet. Resultatet blir torg fulla av liv samt närhet för de äldre.”
  – … fast inte i fallet Gårda, uppenbarligen, där man gör det motsatta.

  ”Vi anser också att boendeinflytandet måste stärkas, inte minst inom de kommunala bostadsföretagen.”
  – i Gårda kör man helt över de som bor i husen, som ju ägs av ett kommunalt bostadsföretag.

  ”För att göteborgaren ska trivas krävs också att Göteborg förblir en grön stad…. Politiskt intar vi i Miljöpartiet en unik ställning i dessa frågor eftersom vi som enda parti konsekvent tagit strid för att bevara det gröna Göteborg.”
  ”Vi vill ha ökad variation i bebyggelsestrukturen. Fler hyresrätter i Centrum.”
  – … så därför river vi bostadshus i Gårda, och bygger hus åt bilar istället.

  Newspeak?

  Vilket skämt! Kan man gå ur mp Göteborg? Får jag bli medlem hos dig, Heiti, i Borås?

 9. Johannes

  Gillar idéerna här! Visst drabbas jag också av kväljningar när jag hör florida-babbel. Men man ska kanske fråga sig varför man blir så äcklad. Är det inte väldigt ’68 att ha beröringsångest? Är jag rädd för att bli smittad?

  Då är det väl mer nymaterialistiskt korrekt att hacka GBG&Co-lingot och byta riktning på det? Vilket jag tyckte vi gjorde riktigt bra. 🙂

  Gårdakonferens låter primo, YimbyGBG kommer gärna!

 10. Kalle P Inläggsförfattare

  Johannes: Vi har absolut ingenting att skämmas för. Vi gjorde ju dessutom de viktiga insticken för att visa att vi inte reducerar kulturen till business – att vi inte har en instrumentalistisk syn på allt det där estetiska och demokratiska.

  Jimmy: Oroa dig inte – jag leker drama queen. 🙂 Jag kommer absolut att delta i nätverket och dess möte.

 11. Kalle P Inläggsförfattare

  Om vi nu pratar en urban-konferens i miniformat… Vad kör vi då för tema:
  – Staden som ekologi?
  – Materialistisk stadspolitik: Att hacka det urbana syntaxet?
  – Gårda som nästa Andra Lång?

  Jag kan tänka mig att några från vår forskargrupp Ingrepp kan tänka sig att titta in.

 12. Kalle P Inläggsförfattare

  … i relation till Andra Lång-temat – kan tänka mig att det hade varit roligt att höra Joakim Forsemalm prata lite om det.

 13. elias

  jag är såklart på! röstar för tema två, och slipper helst tugga om långgator och gårdor. vore kul om vi kunde undvika att landa diskussionen i blandstadsmantrat…

 14. Heiti Ernits

  Jag tycker att det punkter som du räknar upp är centrala, en remix av dessa? eller rentav som tre separata punkter som går, så att säga, in i varandra – vore riktigt nice ifall det kunde komma folk från ”Ingrepp” —

  Hade varit kul att få dit en livslevande ekosemiotiker också; jag gör en chansning och frågar Jesper Hoffmeyer – han har ju pratat om städer som ekologier. (http://heiti.blogspot.com/2009/03/stadens-ekologi-ii.html)

  Om vi får klart några namn och några konkreta punkter, och en inbjudan/grupp/affisch, så kanske man kan börja skicka lite inbjudan till diverse instanser: varför inte bjuda stadsplanerare från Borås resp Gbg?

 15. Johannes

  Elias har rätt, det är viktigt att inte bara hamna i ljummet ”blandstadsmantra”. Planerare och arkitekter har gafflat om det nu i flera decennier utan att det hänt särskilt mycket i praktiken. Risken är att de tröttnar och blir funktionalister igen av ren uttråkning. För egen del ser jag helst en kombo av svårgenomtränglig akademisk jargong och extremt empiriska exempel på vad som kan/bör göras i praktiken. 🙂

 16. Heiti Ernits

  …är det någon som orkar utveckla denna ”blandstadsmantra”? (Jag förstår ungefär utifrån begreppet – men finns det något konkret?)

 17. Charlotte

  Elias och Johannes: låt oss istället hamna i fastighetsstorleksbegränsningsmantrat!

  Heiti: Som jag läser det menas den senare tidens från(åter)gång från funktionalismens separerande av arbete, bostäder, trafik, fotgängare, naturupplevelse etc. till sekelskiftets stadsstruktur. Butik (eller ett jättecoop för all del)i bottenvåningen och bostäder ovanpå, dels för att slippa döda bostadsenklaver, dels för att få uppleva något annat än en död sockelvåning i människoskala. Dessutom får man en mer varierad fasad – monotona långa fasader upplevs inte som speciellt bra.

  Skulle gärna delta och håller nog också mer på alternativ 2. (Jag är en av de (få?) som inte tror på gårda som andralång 2.0 pga stadsstrukturen kring det. (Men kanske just därför skulle behöva övertygas?))
  Men ska tyvärr delta i hgf:s stads-konferens den helgen! Ack ack!

 18. Kalle P Inläggsförfattare

  Hmm, bra poäng! Kanske dåligt datum? Vad tror ni Heiti/Jimmy – är det många av oss miljöpartiklar som skall upp dit?

 19. Charlotte

  Klart ni ska!

  Vi ska ju internata och dra upp riktlinjer för Den Nya Staden!

  Johannes: Hurra!

 20. elias

  äh. man måste ju vara hgf:are för att får vara med. jag ska fixa en motkonferens för oss brf:are.

  @heiti: jag skulle säga att blandstad är den svenska syntesen av det här typ http://www.youtube.com/watch?v=LRrl7LwNUtw och droppas allt som oftast av lagom upplysta och reflekterande planerare när de sitter och diskuterar just planer. gärna i kombination med kommentarer som ”det finns någon sorts skönhet i det oordnade” eller ”man tänkte ju helt fel på 70-talet, nu ska vi göra rätt från början”.

  @charlotte: fastighetsstorleksbegränsning är sååååå freiburg-95… men visst borde vi klara att komma in på det mesta av skala, typologi, tempo, struktur/yta etc!

  och vad gäller tjänstemän tror jag mig kunna locka med kanske en kommundirektör, en fastighetskontorsexploateringsavdelningschef, en eller två ÖP:are och lite andra lösa planerare om det är önskvärt…

 21. johan

  tjena jag har precis börja lösa denna blogg och det varkar vara mycket intessanta och inspererande saker du skriver.

  det jag undrar är egentligen varför du och många andra här verkar ta avstånd från floridas ideér? av det jag har läst av honom tycker jag att det verkar finnas mycket gemensamt mellan vad han förespråkar och vad som står i debattartikeln

  tack för mycket intressant och tankvärd läsning

 22. Kalle P Inläggsförfattare

  Hej Johan – roligt att du läser bloggen! Hoppas att det inte står allför konstiga saker här.. 🙂

  Om Florida: Nej, jag tror att det är många av oss som i mångt och mycket är på Floridas sida. ”We’re all Floridians now”, skulle man kunna säga.

  Det som vissa har emot Florre är
  1. farhågor om att ”kreativitet”-pratet leder till en instrumentalistisk syn på kulturens roll i samhället,
  2. att det känns lite konstigt att tänka att kreativiteten är förbehållen en viss klass, och
  3. att hans idéer har spritts, anammats och delvis förvanskats (gissar jag) till den grad – inte minst av kommunpolitiker – att det känns lite förmätet att komma dragandes med K-ordet.

  Men – som sagt – ”we’re all Floridians now”.

 23. Johannes

  @ johan: Att jag har beröringsångest när det gäller Florida beror på att hans grej är en managment-kickoff-version av Jane Jacobs (som jag gillar). Resultatet av kombinationen Florida + eventkonsult på GBG&Co blir för det mesta det socialt omedvetna ”blandstadsmantra” som Elias ovan får utslag av.

  Östra Kvillebäcken är ett bra exempel: http://www.alvstranden.com/default.aspx?id=598&navId=258

  Kvillebäcken marknadsförs med Florida-tugg, trots att man totalsanerat och nästan bara bygger bostäder (få och dyra lokaler). Tack vare ”Älvstrandsmodellen” blir det ingen social blandning heller. Man bryter alltså mot alla vettiga definitioner av begreppet blandstad: http://gbg.yimby.se/2008/10/begreppet-blandstad_586.html

  Risken är förstås att socialt medvetna stadsteoretiker som Jacobs (som var tidigt ute med urban ekologi-temat förresten) åker in i arkitekternas giftskåp tillsammans med New Urbanism, Florida etc.

 24. Heiti Ernits

  Tack för att ni tog er tid! Jag är med. Dock är det väl positivt att folk säger ”skönhet i det oordnade” 😉 Man jag kan förstå att det i värsta fall kan bli fnoskligt så det förslår.

  Kalle&Jimmy and everybody…skall vi köra ett annat datum då? 3, 10 maj instead?

 25. Kalle P Inläggsförfattare

  Heiti: Jag tror på den 25e. (Uppenbarligen är det styrelsemöte för mp den 26e.) Vi kan skjuta på det hela, men jag vet inte hur mycket tid vi har?

 26. Kalle P Inläggsförfattare

  Johannes: Bra poänger! Då fattar jag – vi måste förhålla oss till både Jacobs, och hur hon ibland används på problematiska vis.

Kommentarer är stängda.