Om du är intresserad av denna blogg…

… så kommer du sannolikt även att vara intresserad av denna blogg.

Brian Holmes har postat en massa texter som bildar boken Escape the Overcode: Activist art in the control society. Om man surfar runt lite utifrån innehållsförteckningen ser man att de teman som avhandlas här (och på panspectrocism.org) även finns med i boken – affekt, kartografi, energidiagram, kontrollsamhälle, data mining, förutseende övervakning, hacking, open source etc etc.

Visst; nu jobbar ju Holmes blogg på ett mer marxistiskt sätt än ”99, our 68”. Holmes skriver exempelvis om Richard Floridas ”kapitalistsociologi” (den är en del av den borgerliga ideologin), medan vi ju hellre skriver om ”civilsociologi”, för att lyfta fram samhällsvetenskapens roll i att bygga Staten. (Med andra ord samma begreppsmanöver som gör att vi idag kallar civilingenjörer för just ”civila” – ingenjörskapet är ju ursprungligen skapad för kriget och statsbygge.)

Dessutom är Holmes mer benägen att skriva om ”subversion” än om att ”bygga (om)”. Han skulle nog säga att det inte finns någon ”kapitalismens utsida” från vilken vi kan bygga. (I enlighet med ovan är jag mer intresserad av krånglet i att försöka bygga från Statens utsida.)

Hur som helst – Escape the Overcode är rekommenderad läsning. (Tipstack till Fredrik.)