Gästspel på Handelsbloggen: Sociala entreprenörer på gränsen till genombrott?

Torsdagens inlägg på Handelsbloggen..

Har just läst Zanyar Adamis ledare i det senaste numret av Gringo, som uppenbarligen kommer ändra skepnad framöver. Detta känns logiskt: Adami och de andra grundarna har skapat en verksamhet som vuxit snabbare än vad de flesta tillväxtföretag kan våga hoppas på. I sann entreprenörsanda går tänker man nu gå vidare.

Men Adami är inte vilken entreprenör som helst: Företaget Gringo skapades för att förändra världen. Såhär två och ett halvt år senare är det är bara att lyfta på hatten och glatt konstatera att Adami lyckats – ”shonalistiken” har fått sitt genombrott.

Glädjande nog känns det även som att det sociala entreprenörskap som Adami visat prov på också håller på att få sitt genomslag. 2006 blev ett bra år för alla vi som jobbar för att skapa en ekonomi där fler väljer att starta sociala företag.

Under 2006 såg vi medveten opinionsbildning från tankesmedjor som Global Utmaning och ”™art tanks”™ som Färgfabriken. Dessutom gjorde popbusiness-magasinet Att:ention ett specialnummer om socialt entreprenörskap, där bland andra Göteborgs-/Sri Lanka-baserade Dem Collective medverkade.

Richard Florida, som ju gjorde en bejublad turné i Sverige, berättade stolt om hur hans universitet främjar socialt entreprenörskap – och om varför svenska universitetsvärlden måste göra detsamma.

Kronan på verket var Nobels fredspris, som gick Muhammad Yunus och hans Grameen Bank. I sitt tacktal levererade Yunus en vision om hur en framtida ekonomi, baserad på en mångfald av företagsformer, bör se ut. Äntligen började etablissemanget, som tidigare varit kritiska inför begreppet, propagera för socialt företagande. Hur skall 2007 kunna toppa detta?

En tanke kring ”Gästspel på Handelsbloggen: Sociala entreprenörer på gränsen till genombrott?

  1. Pingback: 99, our 68 » TvÃ¥ lästips innan jag reser: DN och Resonanser

Kommentarer är stängda.