STS med fältfokus

På fredag håller jag min docentföreläsning här på Chalmers. Titel och tema lyder som följer:

From STS to EIS: Towards a social studies of entrepreneurship?

In recent years, the field of STS (Science and Technology Studies; Science, Technology and Society) has proven exceptionally influential within the social sciences. Originally devised as a means to study scientists and engineers in action, this set of theoretical and methodological approaches has spawned new insights into economic matters: Thus, Social Studies of Science has yielded Social Studies of Finance, and more recently Valuation Studies.

Having already been deployed in the context of experimental scientists, corporate engineers, financial markets and other valuation devices, what happens if we transpose this same approach onto the study of how entrepreneurs and civil society actors make and unmake worlds?

Docentföreläsningar skall gärna reflektera vad man gjort efter avhandlingen, och man kan nog säga att jag rört mig mot ett potentiellt fält som mycket väl kan heta ”social studies of entrepreneurship” (begrepp myntat av Péter Erdélyi). Här finns, som i nämns ovan, en vinkning till hur Social studies of science kom att appliceras på ekonomiska frågor – under 00-talet främst via Social studies of finance, och sedan Valuation studies.

STS/Science studies har ju länge intresserat sig för diverse mer eller mindre ”entreprenöriella” aktörer – de märks inte minst i ANT-litteraturen, vilket ju gjort att ANT ibland ansetts vara ”managerialist”. Icke desto mindre är det intressant att undersöka vad som händer när man inte längre utgår från vetenskapsmän eller ingenjörer i labb, utan mer specifikt fokuserar på aktörer ute på ”fältet”? (Ett exempel: Tim Berners-Lee hade andra förutsättningar än TPB-gänget.)

Hur som helst, kommer att prata mer om detta på fredag den 26e oktober, kl 13.00, i seminarierummet 2456 på Institutionen för Teknikens Ekonomi och Organisation.

6 tankar kring ”STS med fältfokus

 1. Stefan Molnar

  Ohh, mkt spännande! Jag hade väl säkert fått svar på detta om jag kommit till din föreläsning, men..har du några tips på vad man ska läsa om man vill sätta sig in i detta perspektiv (social studies of entrepr)? Något av Erdélyi kanske?

 2. Kalle P Inläggsförfattare

  Hello, jag vet inte riktigt om fältet existerar – eller rättare sagt, studierna som skulle kunna passa in i det har nog gjorts, det är bara etiketten som inte riktigt fastnat ännu.

  Min poäng i föreläsningen är att STS-traditionen har en massa exempel på vetenskapsmän och ingenjörer som ”fått samhället att hänga samman” med de idéer och ting som de satt till världen. Mitt fokus har varit på aktiviteter som inte skett i laboratorier, utan ute på ”fältet”, samtidigt som jag behållit teorier och metoder som mer eller mindre kopplats till STS. (Exempelvis har begrepp som ”experiment” och så vidare varit viktiga.)

  Så, på detta vis vill jag inte riktigt kalla det ”sociology of entrepreneurship”, eftersom man skulle kunna passa in en hel del arbete i det – exempelvis delar av det som Schumpeter gjort.

  Jag tänker att jag, när jag får tid, skall lägga ut bilder och lite kommentarer från föreläsningen…

 3. Pingback: 99, our 68 » “En luvtröja gör ingen revolution”

 4. Stefan Molnar

  Ahh, förstår. Om man kollar på New Combinations ”bakground readings” så är det de klassiska STS-texterna som listas och inte heller Erdélyis egna publikationer verkar på ettklockrent koppla till ämnet..får surfa runt lite och kolla vidare..

  Känner mig annars riktigt entusiastisk över denna av Erdélyi som jag hittade: From Marketing to Market Practices: Assembling the Ruin Bars of Budapest.. jag spenderar varje sommar några veckor bland dessa ruin bars i budapest ;).

 5. Kalle P Inläggsförfattare

  Ja, jag har ingen riktigt koll på vad han skrivit, men har en känsla av att hans New Combinations också var en slags ”towards…”-grej – i väntan på något som skall växa fram.

Kommentarer är stängda.