Mapping av sex musik-/kultur-göteborgare i SoNIA

Det är påsk och man kan kosta på sig att leka med datorn – exempelvis visualisera hur Tes-Antites-Protes-gänget och Håkan Hellström hänger samman historiskt.

Mjukvaran SoNIA kan användas för att visa hur sociala nätverk förändras över tid. (Har tidigare jobbat en del med Pajek, som bara mappar statiska nätverk – exempel vem som är mest central i hierarkin av kommunala bolag i Göteborg… om man nu behöver ett nätvärksdiagram för att inse att Göran Johansson och Bengt Hallberg är hyfsat inflytelserika.)

Har nu valt att mappa samarbetena mellan olika göteborgsrelaterade personer, mellan 1994 och 2006. Resultatet ser ut såhär (i Flash). Finns även att ladda ned i Quicktime-format.

Är ännu inte så imponerad. (Dessutom är det svårt att verkligen visualisera flöden med SoNIA; analyser av sociala nätverk har en tendens till att kännas lite statiska, även om man tecknar dessa nätverks förändring över tid.) Allting blir nog roligare om man får större datamängder att leka med.