Gott vin i nya flaskor

En kort tanke kring Latours och Zizeks nya.

Vi är några stycken som planerar en rejäl genomläsning av AIME framöver, men jag har selektivt skummat delar av boken – rättare sagt de delar som specifikt handlar om organisationer och ekonomi. Jag hade väntat mig en ”ren” metafysisk text, men den faktiskt ganska lik Reassembling the Social i så motto att den är lite av en manual för den som känner för att göra Latour-inspirerad forskning. Vi får alltså följa en antropolog som studerar ”De Moderna”, och vi möter detta community/fenomen i en mängd olika situationer. (Något förenklat – vi möter dem i sfärer som de moderna kallar Vetenskapen, Religionen, Ekonomin, Juridiken osv.)

På vägen introduceras dock ett ontologiskt ramverk, vars olika ”modus” gradvis presenteras för läsaren – exempelvis network (förkortat [NET]), som ju gärna kopplas till Latours tankevärld, men även attachment [ATT], som också känns igen. Detta betyder även att den som läst The Science of Passionate Interests kommer att känna sig hemma i de kapitel som diskuterar om Ekonomin (14-16). Efter detta första intryck verkar alltså boken vara 1) ett förslag på systematisering av tidigare arbete och 2) en inbjudan till att kollektivt använda/utveckla denna systematisering online.

Även Zizek är aktuell med ny produkt. (Å andra sidan – när är han inte det?) Denna gång en film: The Pervert’s Guide to Ideology. Lyssnade häromdagen på BBC Radio 3s program Night Waves, i vilket han pratade om vad han vill säga genom filmen. Han lyfte fram tanken om cynism som ideologi – en tanke som (väl?) främst lanserades 1989, i Ideologins sublima objekt.

Nu skulle man kunna gnälla om gammalt vin i nya flaskor, men vinet är ju gott. Zizek lyckas ju alltid göra någon slags avtryck i ens sinne, och i Latours fall tycker jag att det funkar bra med tidigare material som skänker läsaren en viss grund att stå på. Att hysta fram ett ontologiskt system som inte lutar sig på fälterfarenhet hade dessutom rimmat ganska illa med bokens antropologiska/etnografiska ansats, och fokus på experience.

5 tankar kring ”Gott vin i nya flaskor

 1. scrdcow

  Hej. Jag har problem att läsa din feed sen 15 aug och posten ”Onaturlig surfning”. Har du ändrat något? Vet inte om felmeddelandet min klient ger skulle hjälpa något ”The URL you want Liferea to subscribe to points to a webpage and the auto discovery found no feeds on this page. Maybe this webpage just does not support feed auto discovery.Could not determine the feed type.”. Kanske det bara är min klient som är kass.

 2. Kalle P Inläggsförfattare

  Hej, tack för att du påpekar detta, skall kolla upp. Bloggen min havererade under sensommaren – körde fram tills dess med en förmodern, närmast holoscensk version av WordPress. Vid uppdateringen kanske något gick fel – skall som sagt kolla upp!

 3. scrdcow

  Tjo! Mer info som kanske hjälper…

  ”PARSING: xml_parse_feed(): could not parse feed ”New Subscription”!
  UPDATE : Starting feed auto discovery (http://www.isk-gbg.org/99our68/?feed=rss2)
  UPDATE : searching through link tags
  UPDATE : search result: none found
  UPDATE : No feed link found!
  UPDATE : neither a known feed type nor a HTML document!

  Mer info än så får jag inte ut (–debug-all).

  Samt så stödjer Liferea följande…
  ”It is a reader for RSS/RDF feeds which
  also supports CDF channels, Atom/Echo/PIE feeds and OCS directories. ”

  Måste ju tacka för en bra blogg också 🙂

Kommentarer är stängda.