Nytt konspirationsvirus: Filmen Zeitgeist

OK, så var det dags igen för en ny film i genren ”egenproducerad konspirationsfilm upplagd på nätet”. (Tipstack till Fredrik!)

Enligt Zeitgeist vill Rockefellerklanen och mediamagnater skapa en världsstat, där alla har RFID-chips i sig. Kriget mot terrorismen är den dimridå som gör att vi stackars medborgare bara tackar och tar emot när mörkermännen inskränker våra medborgerliga rättigheter.

Uppenbarligen är filmen så subversiv att Google har ”satt en bugg” i Google Video-klippet, för att inte röja konspirationen. (All media är ju med på Den Stora Lögnen.) Får se hur länge YouTube-klippet tillåts ligga uppe…

Det är spännande hur dagens samplingskultur skapar dessa galna mash-ups av nyhetsklipp, teorier, anekdoter osv. Notera att man på hemsidan skriver att man inte skall se filmen som sanning:

It is my hope that people will not take what is said in the film as the truth, but find out for themselves, for truth is not told, it is realized.

Det är dessutom intressant att se hur denna genre så utstuderat bygger på den meme/viral marketing som utvecklats inom näringslivet under de senaste åren. (Ytterligare ett exempel på hur näringslivet ger och tar i termer av intellektuella trender – tankar om självorganisering och vitalism finns inte bara inom social theory.) Exempelvis uppmuntras vi till att själva bli bärare av viruset (av Tardeanskt ”germ capital”) genom att anordna egna visningar/events – kanske till och med på ”Zeitgeist Day”, den 15 mars 2008? Bloggar fungerar ju för övrigt också bra för detta ändamål – du är smittad!

6 tankar kring ”Nytt konspirationsvirus: Filmen Zeitgeist

 1. Rasmus

  Har också noterat populariteten för Zeitgeist. Tänkte sätta mig och kolla igenom hela när jag får tid.
  Men kan inte du förklara en sak först bara, om du har sett filmen: Vad är egentligen kopplingen mellan första avsnittets ”monoteism är egentligen solkult” och senare avsnitts nutida konspirationsteorier kring valuta och 911?

 2. Kalle P Inläggsförfattare

  RF,

  tänkte att du skulle gilla denna post, hoppas allt ok därnere. Grejen är att jag försökt se filmen, men Google har undanhållit mig sanningen medelst nämnda bugg.. Så jag vet faktiskt inte. Återkommer när/om jag sett filmen.

  Sitter för övrigt och läser Pasquinellis ”The Ideology of Free Culture and the Grammar of Sabotage”, verkar lovande! Visste inte att Bataille pratade om samhället som ”the management of energy surplus that constantly reincarnates itself” – skriver på text med Otto vB om närliggande perspektiv (om staden som energiflöden). Skall alltså titta igenom din B-serie, tror att den kommer att bli högst relevant!!

 3. Mathias

  Är det så konstigt det som sägs om elfte september i filmen. Jag har då aldrig hört talas om ett höghus som ramlar ihop på grund av en brand tidigare. På två timmar. Liknande hus har tidigare brunnit i över tjugofyra timmar utan att falla ihop.

 4. Kalle P Inläggsförfattare

  Sant – bra poäng – tror att man ställer en liknande fråga i Loose Change. Don’t get me wrong – jag är absolut för att folk ställer frågor, och konstruerar möjliga händelsekedjor (även om många av resultaten av dessa konstruktioner är långsökta). Det är detta som gör att användargenererad media är så spännande.

 5. Andreas

  Jag har kollat en hel del konspirationsteorier om 11:e semptember attacken och t.o.m. en konspirationsteori om konspirationsteorier, dvs. en film som påstår att attacken INTE var ett inside job. Den filmen var väldigt dåligt gjort och det fanns inte alls lika bra tekniska bevis i den jämfört med konspirationsteorierna som t.ex. Loose Change och 911 mysteries.

  När man läser kommentarer om konspirationsteorier så tycks det vara så att de som påstår att den officiella historien är sanning, är väldigt lågt utbildade personer som inte kan stava ordentligt och är väldigt stolta över sitt eget land (USA).

  Enligt min mening handlar det inte om att tro, utan att inse att ”konspirationsteorierna” tyvärr är verklighet.

  Kollade nyligen Zeitgeist, tyckte den var jätte intressant. Allt kan man väl kanske inte ta som 100% sanning, men den får en att minsann tänka till ordentligt.

  Zeitgeist är konspirationsteori, men material angående 11 semptember skulle jag vilja kalla fakta.

 6. Svendus

  Vill du veta mera on 11 september  är sökordet 911

  Mysteries Demolition

  Filmen är en väl hopsatt  intressant röra som förnekar Jesus existens

  Jesus var inte analfabet !
  Och om det  i Rom bortplockade freds evangeliet som han skrev nämns
  ingenting .
  Der är skillnad mellan andlig och världslig kunskap eller hur?

Kommentarer är stängda.