Wir sind für den Vertrag von Lissabon

Kort hälsning från den bästa kontinenten i världen.

Befinner mig i Berlin över helgen. Gissar att det blir en politisk sådan. Skall först se på utställning om de första (halv-)öppna valen i östblocket, elegant omskrivna av Timothy Garton-Ash i gårdagens Guardian.

Sedan är det ju valvaka på söndag; kul att se hur det går för de gröna (och piraterna!) här. Die Grünen lägger för övrigt mycket krut på ”nätpolitiken” – en hel del valaffischer om den personliga integriteten på nätet.

Sitter just och övervakar det gröna teamet in action. De kör en tredagsvaka (klicka sedan vidare till liveströmmen). Ställde till och med en fråga till dem, och fick svar efter någon minut:

— — —
Hallo Grüne!

Was denken Sie über the Lisbon Treaty?

//Karl
— — —
Hallo Karl,

wir sind für den Vertrag von Lissabon. Er bringt wichtige Fortschritte für die EU, u.a. die EU-Grundrechtecharta, mehr Mitsprache fürs Europäische Parlament sowie die Möglichkeit von Europäischen Bürgerbegehren.

Herzlichen Gruss

Team Grün
— — —

Oerhört lyckat!

Generellt sett är det rätt så skönt att vara i ett land som inte har Kontinenten som sin Gegenbild. (Kolla gärna in Maciej Zarembas viktiga artikel på temat.) Läste imorse en Die Zeit-artikel om ”den bästa kontinenten i världen”. Intressant nog väljer Zeit-skribenten att lyfta fram ”vänster”-argumenten för unionen – EU-länderna är, generellt sett, de friaste och jämlikaste i världen. (Både gröna och sossar pratar mycket om ”sociala” Europa härnere.)

Dessutom hyllar skribenten EU-utrikespolitik som varken faller in i ”amerikansk interventionism eller kinesisk skrupellös intressepolitik”; vår utrikespolitik är effektiv på grund av att vi inte skramlar med vapnen.
Tyvärr – vi saknar motsvarande röster i Sverige. Fortfarande.