The silver lining of svensk folkepartis senaste populistiska utspel

Nytt Jakobssonskt utspel från fp i dagens DN Debatt. Hade han inte lämnat partiet?

Precis som under Johan Jakobssons tid är det den klatschiga rubriken om hårdare tag som tillåts bli det överordnade budskapet. De förslag som andas så kallad ”snällism” eller nytänkande (som exempelvis förslaget om solidaritetsbanker för lokal urban utveckling) förpassas till det finstilta. Jakobssonsk populism par excellence.

Det som glädjer mig, efter en titt i bloggosfären, är att oberoende liberaler (eller allmänt personer jag känner som har frihetliga värderingar) – och inte bara de på vänsterflanken – direkt tar avstånd från partiets utspel. Se bara på Erika, Marcus och Stum Siren. Så därför är jag inte ledsen. Alla liberaler – både åt höger och vänster – blir alltmer irriterade på att svensk folkeparti behåller beteckningen ”liberalerna”. 

Förr eller senare måste de goda krafterna i fp ta över igen. Annars har vi inget val – liberal bloggers of Sweden, unite and take over.

11 tankar kring ”The silver lining of svensk folkepartis senaste populistiska utspel

 1. Thomas

  Jag blir så trött… vad hände egentligen med Werme och gänget runt ”vägval socialliberal” som dök upp strax efter VVV nån gång 2005? Finns det några socialliberaler/vänsterliberaler kvar i Fp?

 2. Kalle P Inläggsförfattare

  Ja, jag tror att vi alla är trötta vid det här laget. Som sagt, detta gäller inte bara vänsterliberaler som jag, utan det gäller i samma utsträckning de högerliberaler som jag normalt brukar debattera med. Det är kul att vi alla tycker samma i denna fråga.

  Om fp: Jag menar ju att det finns goda människor inom partiet. Tråkigt med dagens utspel är att det är vår egen (göteborgarnas, alltså) Helene Odenljung som är ute och pratar hårdare tag. Hon brukar nämligen sägas tillhöra den mer socialliberala falangen av partiet.

  Å andra sidan finns det andra personer inom partiet som gärna ståtar med en socialliberal etikett som stått för ”hårdare-tag-ismen”: Kom ihåg att ”socialliberalen” Cecilia Malmström var en av de folkpartister som stödde övergångsregler. (Undrar för övrigt om hon, i sin roll som Europaminister, diskuterat detta med några av sina motsvarigheter i de nya medlemsländerna.)

  Det som också är tråkigt är att det Jakobssonska förhållningssättet verkar leva kvar i partiet. Det verkar inte bättre än att populismen är ingrodd – att den inte kan reduceras till Jakobsson som individ.

 3. Kalle P Inläggsförfattare

  Just det, glömde att svara – nej, jag tror inte det händer så mycket med vägval socialliberal… Kanske delvis på grund av ovanstående – att även de personer som står för hårdare tag kallar sig socialliberaler.

 4. Thomas

  Låter troligt – jag får väl gräva vidare i social-liberalismen när jag nått kungliga huvudsaken. Lovar att återkomma.

 5. Pingback: Sänd mina rötter regn » Blog Archive » Integration och arbetsmarknaden

 6. Marcus

  Kul att man också kan bidra till glädje ibland. 🙂

  Jag tycker det ligger mycket i den kommentar du lämnade på Dennis blogg. Det hela rör sig om ett ganska cyniskt dubbelspel. Inte så snyggt.

 7. Karin

  Jag ställer samma fråga som Thomas: finns det några socialliberala folkpartister kvar?

  Det vore i så fall en dröm om de enade sig och tog över partiet!

  En ännu finare dröm vore om alla socialliberaler enande sig och tog över rubbet.

 8. jimmy

  Socialliberalismen tycks inte, åtminstone inte i folkpartistisk tappning, stå i motsättning till den auktoritära (eller åtminstone cyniskt populistiska) ”liberalism” som Jakobsson-Leijonborg-Björklund-klicken står för. På det ekonomiska planet kan man ställa den i kontrast till nyliberalismen, men när det gäller synen på den enskilde kontra staten föredrar jag en libertarian framför en kravliberal varje dag i veckan. Vänsterliberalism måste ändå vara nånting annat.

 9. Karin

  for the record:
  Allt beror ju på vad man menar med socialliberaler. Alla dessa definitionsfrågor och denna begreppsliga förvirring…

 10. Martin

  Vilket parti är mest sannolikt att bli en socialliberal bastion framöver – folkpartiet eller miljöpartiet? Jag tycker det verkar som att Sverige är på väg åt samma håll som Tyskland, där FDP försökt profilera sig som de rikas parti och de Gröna successivt tagit över liberala profilfrågor och väljargrupper.

  Det enda jag skulle behöva för att kunna rösta på Mp är att de omprövar sin syn på EU och kastar ut några av de mest flummiga reservationerna mot marknadsekonomin.

  För att folkpartiet ska komma ifråga krävs nog mer, faktiskt… inte minst med tanke på allt obehag som en viss expressenartikel vållade…

 11. Kalle P Inläggsförfattare

  Marcus: Som sagt, kul att vi står enade i detta avseende!

  Karin, Jimmy et.al.: Jag vidhåller att det finns goda krafter i folkpartiet, men jag är inte mannen (or, rather, pojken) att avgöra om en nytändning för dessa är i faggorna. Men, som har påpekats tidigare, även vi har en viss skyldighet att stödja de goda krafterna – exempelvis som genom att säga ifrån (som nu senast).

  Martin: Om De Gröna – håller med, det är olyckligt för partiet att fundisarna tillåts hålla partiet i schack m.a.p. ekonomin, och framförallt EU. Speciellt nu när det är vetenskapligt bevisat att mp:s väljare faktiskt är mer pro än anti. Personligen är jag närmast religiöst troende europhile, så det är något som drar ned mp:s helhetsintryck ganska rejält..

  Läs för övrigt mer om socialliberalism hos Karin.

Kommentarer är stängda.