Björklund eller Malmström: Spelar det någon roll?

Finns det någon som helst chans att folkpartiet kommer att lämna kravliberalismen under de närmsta tio åren?

Visst – hellre Doktor Malmström än Major Björklund. Självklart väljer man ju en statsvetare före en militär, en kvinna före en man, socialliberalernas kandidat före kravliberalernas kandidat.

Men samtidigt; kommer partiet att se så väldigt annorlunda ut under de kommande tio åren om Malmström leder? Jag menar, Malmström har ju aldrig utmanat den Venstre-inspirerade högerpopulism som Lasse Leijonborg och Johan Jakobsson introducerat. Snarare har Malmström varit en del av den mer eller mindre tysta massa som accepterat partiets utveckling, exempelvis i frågan om övergångsregler.

Visst, man måste ju vara trogen sitt parti, sitta still i båten och så – men är det inte just detta som är problemet? Är Malmström verkligen intresserad av att skapa ett liberalt parti? Kommer hon att göra uppror mot alla de konservativa ”liberaler” som tycker att partiet nu är ”tydligare” (exempelvis GPs ledarsida)?

Uppenbarligen finns det nu många svenskar därute i landet som gillar hårdare tag och krav. Dessa fp-medlemmar och fp-anhängare kommer sannolikt önska mer av samma. Den Jakobssonska revolutionen har satt djupa spår, vi kommer nog leva med dess efterverkningar under den överskådliga framtiden. Malmström lär inte rubba status quo.

Prognosen för de närmsta tio åren är därför:

 • Sannolikt majoren, annars statsvetaren, blir partiledare (men det spelar som sagt ingen roll).
 • Folkpartiet: Stabilt, oförändrat.
 • Fortsatt utveckling av liberala formationer i centern, miljöpartiet och mindre uppstickare (Piratpartiet? Vänsterdemokraterna?).

5 tankar kring ”Björklund eller Malmström: Spelar det någon roll?

 1. jimmy

  Det här ”ställer krav” (ursäkta ordvitsen, kunde inte låta bli) på vänsterliberalt nätverkande!

 2. Vänstra Stranden

  En mig mycket närstående ung man meddelade att han inte förstod hur fp kunde välja Björklund om Malmström fanns att tillgå. ”Jag skulle ju aldrig rösta på dem” sa han ”men jag skulle ju i alla fall tänka tanken om det var Cecilia”. Han tillade ”Björklund är ju urtrist, medelålders gubbe från landet med gammalmodiga värderingar, han värvar inga röster”.

  Nåja, finns väl en annan medelålders tant, tänkte jag, som röstar på majoren. Men i stort håller jag med om analysen – fp sabbar chansen att pigga till sig.

 3. Kalle P Inläggsförfattare

  Jimmy: Absolut, nu måste vi ju skärpa oss i vårt vänsterliberala nätverkande. Vår tid är nu!

  VS: Ja, antagligen hade fp funnits med på banan för många fler om inte majoren fick ta över. Men nu verkar det ju redan som att allt är avgjort – Malmström vill ju inte.

 4. Pingback: Folkpartiets liberala vägval « strötankar och sentenser

Kommentarer är stängda.