Battersea Power Station revisited

Såg att i fredags öppnade det nya, uppfixade Battersea Power Station-området för allmänheten. Nu finns där köpcentrum, bostäder, och nytt huvudkontor för Apple.

Detta är utkomsten av en låång process om att finna nya användingsområden för kraftstationen, som stängdes på åttiotalet. Bra film om utvecklingen – med lite obligatoriska frågetecken kring gentrifieringsaspekten – finns här. Minns att jag var på besök 2006, då Cao Fei och andra ställde ut där, och det var Serpentine Gallery som var värd för det hela. Minns att man slogs av den enorma skalan på byggnaderna, och hur ruin chic insidan var. Denna film visar hur den såg ut innan renoveringen.

Det är för övrigt roligt att läsa posten från 2006 igen. Den landar (som alla andra poster om Kina) i föresatsen att frihandel inte kommer skapa demokratiska friheter i Kina. Då var det ju faktiskt många som trodde på den tanken. Idag har vi ju i praktiken samma arrangemang, men fler verkar se att det hela alltid varit en bluff.

Idag skriver Rana Foroohar i FT om att tesen ”free trade has not made us free” verkar börja slå rot även bland eliterna i väst.

there is research to show that the entities that have benefited most from the past several decades of globalisation have been multinational companies and the Chinese state — or more particularly, the people running them.

Autocrats have done well too, often by using trade and commerce as weapons in geopolitical conflicts. “With hindsight,” said [Canada’s deputy prime minister Chrystia] Freeland, “it is clear that appointing Gerhard Schroeder to the Rosneft board was as essential an element in Putin’s war planning as any military exercise.”

Foroohar är intressant – hon driver tesen om det post-neoliberala ganska hårt: Det nya tillståndet innebär att värderingar och politik kommer att spela större roll i ekonomiska mellanhavanden – även från ledare i väst. En ny insikt har börjat slå rot: Handel kommer inte leda till konvergens av värderingar och samhällssystem; ”the current system of economic globalisation isn’t going to magically dissolve political differences”.

Detta är såklart helt rätt – det är endast pangloss-liberaler som trodde på detta en gång i tiden. Vi Iorliberaler har ju alltid sett att det enda vi kan hoppas på är ett modus vivendi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *