Det gröna Berlin

Kort rapport från gårdagens valvaka.

De tyska Grünen höll sin vaka på Heinrich Böll Stiftung – ”den gröna politiska stiftelse” som är löst kopplad till partiet. De samlade politikerna och aktivisterna var rätt så glada – deras parti gick fram något, landade på drygt 12 procent, vilket motsvarar 14 mandat (ett mer än förra valet). 

Just i Berlin går det generellt sett mycket bra för de gröna. I detta europaval höll de på att bli det största partiet – 23,6% av berlinarna röstade grönt, 24,3% röstade på CDU. I vissa stadsdelar är den gröna dominansen total – i Friedrichshain-Kreuzberg landade Die Grünen på 43,2%. (Detta råkar vara mycket nära de Friedrichhain-Kreuzberg-grönas valresultat i senaste Bundestags-valet.)

Lite roligt: Ett par gånger under gårdagskvällen frågade folk – som första inspel när jag sade att jag var från Sverige – hur det gått för Piratpartiet. Uppenbarligen har många uppmärksammat partiets framfart. Mitt intryck var att folket på valvakan var försiktigt nyfikna på (pp) – även om de är lite oklara över vad de svenska piraterna vill.

Frågan om integritet på nätet var icke desto mindre en av Die Grünens huvudfrågor under valrörelsen. Se exempelvis nedan, en valaffisch från Die Grünen rörande ”Datenschutz” (refererad till tidigare), tillsammans med lite anti-grön cultural jamming. (Uppenbarligen är någon sur över hur de röstat kring någon terrorlag.)

Hur som helst – hoppas framöver kunna skriva ihop någonting längre om kvällen.

2 tankar kring ”Det gröna Berlin

  1. jimmy

    Kul! I Majorna (Göteborg), där jag bor, blev valresultatet för De gröna nästan lika högt. Se här. (Själv tillhör jag valdistriktet ”Göteborg, Djurgårdsgatan m fl”)

Kommentarer är stängda.