Den holländska tendensen

Om ett par timmar börjar de grönas valvaka här i Berlin – hoppas kunna titta förbi. Tänkte höra med dem om hur de ser på valet såhär långt – exempelvis på utvecklingen i Nederländerna.

Dessvärre har vi ju redan sett ett oroväckande fenomen i Nederländerna: Väljarna sviker mittenvänstern (sossarna) till förmån för den främlingsfientliga populismen. Ljusglimten är vänsterliberala D66 och de nederländska gröna, som gått framåt i Amsterdam och universitetsstäder. Här ser vi alltså en polarisering mellan en EU-kritisk populism och pro-Europeiska vänsterliberaler och gröna.

Frågan är om detta mönster kommer att märkas även i andra länder. Skulle vara roligt att höra mer om hur de pro-Europeiska Grünen ser på denna problematik – bör man hålla tillbaka sin Europa-vurm, för att inte öppna upp ett utrymme för den främlingsfientliga populismen?