The darkest hour/Doing the (o)moralisk melodifestival

Det fanns en tid – för tio år sedan – då jag aldrig missade att fånga tillfällen att diskutera smittor och smittontologi.

Då, precis i början av det nya decenniet, i spåren av svinisen, utropade jag till och med 2009 som smittans år. (Några år senare gjorde BBCs Thinking Allowed samma sak.)

Det finns såklart massor att säga om Corona, såklart massor av analyser kring kroppsliga och andliga smittor som borde framläggas. Dock nöjer jag mig med att peka mot ett annat BBC-program – Moral Maze – vars senaste avsnitt handlar just om Coronaviruset. Hur väga människoliv mot att hålla ingång samhället?

Mest intressant är Michael Portillos poäng, med hänvisning till Churchill och kriget, att mänsklighet är att fortsätta leva våra liv, att det är nobelt att trotsa faran. Kanske måste vi, precis som britterna gjorde under kriget, acceptera att detta kan kosta människoliv? Den liberala livsstilen är ingenting vi kan kompromissa med – då mister vi allt. Ungefär så går hans resonemang.

Här är det intressant att notera att svenska melodifestivalen – i motsats till den danska – körs som vanligt. The Swedish way of life is not up for negotiations. Period.

5 tankar kring ”The darkest hour/Doing the (o)moralisk melodifestival

 1. Johan

  ”Modellen går mer eller mindre ut på att undvika en total nedstängning av samhället, och i stället informera medborgarna så öppet och transparent som möjligt om virusspridningen. Detta för att de ska lita på regeringen och följa myndigheternas råd.- Med en bra hygienisk och social distansering kan vi få samma förebyggande effekt som om vi hade ställt upp en fysisk avspärrning. Vi kan behålla vårt öppna samhälle, och folk slipper det avbrott i vardagen som en avspärrning skulle fört med sig, säger ministern.Och mycket pekar på att Sydkorea valt en modell som fungerar. Smittkurvan har börjat plana ut.”
  https://www.svd.se/sa-hanterar-sydkorea-coronaviruset

  Svara
 2. Kalle P Inläggsförfattare

  Ja, intressant att det går så bra för Sydkorea!

  För övrigt: Under senaste veckan har ju metaforen smittskydd-är-krig fått rejäl spridning. Tänk att det skulle bli såhär för Boris Johnson – han har ju alltid sökt jämförelsen mellan honom själv och Churchill – och nu står även han som ledare under ”the darkest hour”. Historien får väl utvisa om hur det går, men än så länge verkar han ju hålla ihop.

  Svara
 3. Johan

  Har sett folk mena att ett Churchilleskt agerande skulle vara att vidta auktoritära åtgärder och stänga ned. Men det är väl precis tvärtom — keep calm and carry on. Afy klappa igen det öpnna samhället för att man står inför ett hot, det är ju pandemins motsvarighet till appeasement.

  F ö borde du uppdatera ditt wp-theme så att det funkar på moderna skärmar, små som stora.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *