”Man kann dieses Land nur mit gebrochenem Herzen lieben”

75 år sedan krigsslutet i fredags.

BBC rapporterade om hyllningar till veteraner – helt förståeligt. Samtidigt är det så att ju längre tiden går, desto mer handlar hågkomsten om ett kollektivt sammanbrott, och om eventuella kollektiva lärdomar. Omvänt handlar det mindre om att någon vann och någon förlorade.

Som vanligt var det tyskarnas förhållningssätt till det hela som imponerade. Frank-Walter Steinmeier: Enda sättet att älska Tyskland är att göra det med ett krossat hjärta. Detta är en universell sanning. Enda sättet att älska en nation är med en sorg över alla nationer som kollapsat ned i slukhålet.

BBC rapporterade om att ”We’ll meet again” spelades landet runt. Indeed – någon gång möter vi kanske samma öde. Olika nationer, samma slukhål. Historien kan upprepas. Omöjligt att inte höra det mörker som Kubrick så förtjänstfullt lyft fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *