2 tankar kring ”Den panspektriska fantasin

  1. Edvin

    För att inte glömma bletchley circle som på ganka materiellt sätt illustrerar någon sorts data mining tänk, visserligen med dragning åt någon sorts sherlock Holmes positivism. Men där framträder även möjligheten att lura fiendens algoritmer genom att fylla på med desinfomation i databaserna..

    Annars är det intressant med vad panspectrocismen gör när den kommer in i folks liv på ett vardagligt plan. Kan man acceptera att man kanske sätts under bevakning för att man plötsligt tillhör en anomali i ett data set? Det är ju gabsja likt sceenings för olika skjukdommar eller vid fosterdiagnostik. Vid sk KUB-test samkörs sannolikheter för kromosomavvikelser hos ett foster för att fastställa om det finns en förhöjd risk eller inte. Det ger inga svar utan bara just en indikation. Både hög risk och låg risk är risk – hur förhåller vi oss till en såddn information om framtiden. Hur är den värdefull, och hur påverkar den vår flrmåga att värdera frsmtiden? Den typen av abstrakt information liknar den typen av möjlig brottsförebyggande beräkningar genom att den just inte är någon positivistisk förutsägelse av framtiden utan tänkt att filtrera. Hur förhåller vi till filter som både fångar sådant vi inte vill ha med, men också missar det vi ville ha fatt på?

  2. Kalle P Inläggsförfattare

    Hej, sorry för försenat svar. Ja – håller med – många av de frågor du lyfter är centrala i anslutning till panspektrisk övervakning. Jag tycker även att det är intressant att just föreställningen om det panspektriska börjar bli allmängods. Exempelvis att det går att förutspå beteenden och liknande. Om vi skall tala om ett panspektriskt ”diagram” så måste även dessa föreställningar vara etablerade; diagrammet förutsätter både materiella arkitekturer och diskursiva komponenter. (Om jag nu minns det hela rätt..)

Kommentarer är stängda.