Mer modus vivendi-liberalism

Expressen Kultur frågar sig om ateismen är vår tids fundamentalism. Det tackar vi för.

Jag har ännu inte sett hela TV-programmet, men dock läst John Gray-artikeln i samma tidning. Kul, Gray verkar bli allt mer slagkraftig i sin kritik av ateisterna: 

I ett pluralistiskt samhälle kan inte en enskild religion tvinga bort andra trosriktningar. Det är förnuftigare att integrera religionerna i det offentliga livet än att försöka utesluta dem. Beroende på historiska skillnader och andra omständigheter kan sättet detta görs på variera från land till land. Det finns ingen enkel universell lösning. Klart är bara att den sekulära fundamentalismen, som försöker stänga ute religionen från offentligheten, är en återvändsgränd. Religion är ett primärt mänskligt behov och att förneka detta faktum är fåfängt och kontraproduktivt. Efter så många misslyckade försök är det dags att inse att frågan inte är hur man ska fördriva religionen från samhället. Frågan är hur man ska få rivaliserande trosriktningar att lära sig leva i fred med varandra.  

Nu väntar vi bara på att Humanisterna – ledd av ”ateismens Ansgar” – återigen skall komma till undsättning, med fundamentalist-storsläggan i högsta hugg.

4 tankar kring ”Mer modus vivendi-liberalism

  1. Charlotte

    Åh, måste de hålla på med webb-TV alla tidningarna! Det retar mig och min lilla svaga dator. Särskilt när de faktiskt verkar ha nåt intressant på gång, som Expressen. Jag vill inte!

  2. Kalle P Inläggsförfattare

    Charlotte, i detta fallet kan du skippa. Har nu sett klippet – du kan lägga de 30 minuterna på något bättre, exempelvis skriva något.

    Det enda roliga som hände var att Per Svensson kallade Christer Sturmark ”ateismens Ansgar”…

  3. Pingback: Intensifier » Bloggar om humanismen

  4. Pingback: 99, our 68 » Ã…rskrönika: Politiskt tyckande under 2007

Kommentarer är stängda.