4 tankar kring ”Ny krönika om Public Interest Companies…

 1. Karin

  Bra och intressant krönika. När det gäller staten som garant för samhällsintresset så visar ju exemplet Vattenfall att den ansatsen är lite skakig. Bolaget har ju inte direkt gjort sig kända för en ansvarsfull attityd gälande miljöfrågor.

 2. Kalle P Inläggsförfattare

  Precis! Därför måste vi skapa en struktur som inte tillåter regeringen att missbruka sin makt. Jag tror att både Vattenfall och Svenska Spel skulle må bra av att organiseras som PICs.

  Kanske kan detta vara lämpligt även för Systembolaget. De har skött sig någotsånär ur ett allmänintressesperspektiv, men mutskandalen tyder på att mer transparens vore bra – och PICs är i allmänhet mer transparenta än traditionella bolag. (Det går exempelvis att ta reda på en massa information om Network Rails operativa styrning på företagets hemsida.)

  Kanske bör vi även tänka PIC i fallet kommunala bolag. Här i GBG har dessa aktiebolag blivit maktinstrument åt kommunledningen – några få farbröder kontrollerar staden genom att sitta i alla viktiga styrelser.

 3. jimmy

  Ofta har väl, kanske särskilt här i Göteborg, olika uppgifter lagts ut på kommunala bolag för att undkomma offentlighetsprincipen.

  Lyckas inte öppna länken just nu, men det är säkert tillfälligt.

 4. jimmy

  Nu kunde jag läsa det. Bra text! Borde vara nåt som åtminstone S, Mp, Fp och kanske Kd kunde tilltalas av. Skulle ett policy paper från Federa vara nåt? 😉

Kommentarer är stängda.