EMI deterritorialiseras

En sak till: Såg just på BBC att skivbolaget EMI planerar att göra sig av med upp till 2000 anställda. De deterritorialiserande effekterna av fildelningens krigsmaskin börjar märkas.

Chefen för det private equity-företag som nu äger EMI menar att företaget

has been struggling to respond to the challenges posed by a digital environment

Träffade vid jul en massa skivbolagsanställda Londonfolk över lite x-mas drinx. Indeed, very interesting att se hur fantastiskt intrikat den mytskapande skivbolagsapparaten är. Spännande att se hur den lyckas med att suga in ett konstant flöde av unga, coola människor (ofta belästa och på många sätt progressiva) – och hur den lyckas med att dölja sin utstuderade katedral-logik. 

Minns att jag störde mig på att dessa skivbolags-twentysomethings såg Sverige som en ”rouge rogue state”, som aktivt stöder (fildelnings-)terrorism. Deras hökaktighet är så otroligt oklädsam tillsammans med deras kändisbesatthet – ”jag jobbar med kändis X, såg kändis Y på jobbet igår”. Det är ju just dessa människor – och den PR-apparat/antimarknads-kapacitet som de utgör – som gör att skivbolagsapparaterna fortfarande får viss näring.

Frågan är vad som händer när denna skara av fotsoldater decimeras – kommer de stora mytkatedralernas fall att ytterligare accelerera?

9 tankar kring ”EMI deterritorialiseras

  1. Jonas

    Haha, bor själv i London och känner igen typerna!
    Det hela handlar ju egentligen om ett skråväsendes fortlevnad i en omgivande miljö som snabbt förändras (se min blogglänk).
    Tack f.ö. för inspirationen, jag läste nyligen ditt paper om Deleuze/DeLanda kontra ANT (där jag själv lutar mer mot den senare teoribildningen) och det har gjort en hel del samband klarare

  2. Christopher Kullenberg

    Intressant. Nu är det bara att hoppas att detta sprider sig till akademin (ex. Open Access Journals), innovationsforskningen (öppnare patent), och det vi brukar kalla välfärdsstaten!

  3. Kalle P Inläggsförfattare

    @Jonas – kul att höra att du råkat läsa Deleuze/DeLanda-pappret – borde tajta till det lite, och sända det någonstans.. skrev det mest för att sprida DeLanda-gospelet till mina doktorandkompisar på LSE.

    Hur som helst, för mer om kopplingen mellan de båda teorispåren – kolla upp Graham Harmans papper om Latour vs DeLanda, som han presenterade hos er förra året:
    http://www.goldsmiths.ac.uk/csisp/source/events/events_2006_2007.html

    Rekommenderar för övrigt starkt att kolla upp DeLanda-spåret mer – skrev själv min avhandling mha Latoursk teori, och känner såhär efteråt att jag skulle behövt lite mer av den maktteori som man kan ta med sig från Deleuze-hållet..

  4. Johan

    Med tanke på din 99-tes, vad händer när nu dessa hökar, som gillade att plocka kändispoäng under skivindustrins sista suck i början av 2000-talet, likt tidigare infamösa generationer sprider sig till andra positioner i samhället? Backlash?

    Försökte komma på en rolig vinkel på idén att betrakta Sverige som en ”rouge state” (sic), men puderdosan är inte mycket till metafor. 😉

  5. Kalle P Inläggsförfattare

    Ha! Det gick lite väl snabbt där i knapprandet..(Enligt Rasmus Facebook-baserade underrättelser tog det knappt en halvtimma från läsning av BBC till publicering av post.) Hur som helst – skall åtgärdas snarast.

    Hmm.. vet inte vad som händer med dessa.. jag hoppas att de går ut i livet och skapar (”post-producerar”) något…

  6. Pingback: Intensifier » Miljöpartiets utspel

  7. Pingback: Copyriot » “Fildelningsdebatten”: Tre Ã¥r tillbaka i tiden?

  8. Pingback: Copyriot » Piraternas frihamnar äro otaliga

  9. Kalle P Inläggsförfattare

    PS. Såg för övrigt att detta har diskuterats flitigt i affärspressen:
    The Economist gjorde en special på skivindustrin förra veckan.
    Financial Times gjorde en special på Guy Hands, ovannämnde chef för private equity-företaget som köpt upp EMI.

Kommentarer är stängda.