Festivalstips: ”Mässa mot Mässan”

Fortsättning på förra posten: Om ni är i GBG den 2 maj – missa inte ”Mässa mot Mässan”.

Saxat från FB-gruppen med samma namn:

MÄSSA MOT MÄSSAN rullar ut Röda Mattan för två händer fulla av artister och band varav alla står i anknytning till Studio Chanslös – och flera har spelat här genom åren som gått. Festivalen kommer tillhandahålla bar med mat, DJ:s och dansgolv och en storslagen kväll med grym musik.

LOCATION: Studio Chanslös, Fabriksgatan 30, Gårda.
ENTRÉ: 40 kronor
INSLÄPP: 18.00

LINE-UP:

THE HABIBIS (ELECTRO/WORLD MUSIC)
Saxofon, klarinett, fiol och dragspel toppat med sång på ryska kommer få dig att vilja behålla ponchon på. http://www.holigan.web.surftown.se/habibis.html

PROTESTERA (HARDCORE/PUNK)
Den politiska slagords-jukeboxen på svenska firar 10-årsjubileum! Detta blir första spelningen på en tvåveckors Europaturné. Förmodligen hårdast, snabbast och argast på festivalen.
http://www.myspace.com/protestera

DUBLIN JACKS ORCHESTRA (FOLK/POP)
Efter en fostran inom hardcore/punken flyttade sångaren Håkan Jansson redan som tonåring in i den amerikanska söderns kultur av blues och honky tonk. Dublin Jacks rör sig ytterst kompetent inom dessa landskap och det enda som fattas är väl en regelrätt ”duststorm”.
http://www.myspace.com/dublinjack

LIVE OPERATOR (SOUL/BLUES)
Pastor Peterson är tillbaka i Studio Chanslös med sin församling, Live Operator, som levererar soul med en skovel smuts. James Brown hand i hand med Van Morrisson i biljettkön till Soledad Brothers.
http://www.myspace.com/liveoperator

HENKE WERMELIN AND THE DELINQUENCIES (POP/ROCK)
Första spelningen för Henke Wermelins soloprojekt vars motto är: ”The more, the merrier”.

REKOMUSIK (POP)
Rekomusik är Mattias Björnström med god hjälp från vänner och ovänner. Elektronisk pop på svenska för tonåringarna längst bak i bussen som delar på ett par hörlurar. På sång: Gustav Almestad.
http://www.myspace.com/rekomusik2006

TOMMY ELD (POP)
Storslagen pop som får dig att tänka på ett bortglömt samarbete på Stranded records mellan Orup och webstrarna.
http://www.myspace.com/tommyeld

MIKLO (VISOR/FOLK)
Miklo med k(r)amrater spelar Moa Martinson – lite visa, lite folkmusik, kanske lite ryskt.
http://www.myspace.com/miklovisor

Utöver dessa så kommer följande två akter möjligen också spela:

STRAYFOLK
http://www.myspace.com/strayfolk

MAG
http://www.myspace.com/magagren

RIVNINGSHOT MOT GÅRDA:
Svenska Mässan ordnade i januari 2009 DemExpo – en tillställnings för rivnings- och håltagningsmaskiner: ”I vår marknadsföring för DemExpo använder vi termen att vi rullar ut ”Röda Mattan” för demoleringsbranschens aktörer. Orsaksförklaringen känns helt adekvat då man begrundar faktumet att stora delar av stadsdelen Gårda sedan en tid tillbaka står under hot om rivning. Detta till följd av att Svenska Mässans argumenterar för att de måste kunna expandera och således behöver fler parkeringsplatser. Men att riva mitt i en akut bostadsbrist till förmån för bilismen är absurt. Likaså då man betraktar miljöaspekter. Definitivt så då man är villig att driva folk från sina hem, kulturföreningar från sina träffpunkter, konstnärer från sina ateljéer och ungdomar från sina replokaler etc.

STUDIO CHANSLÖS är en replokal, en inspelningsstudio, en fotoateljé men i synnerhet en yta för kreativt skapande tillika mötesplats för ett flertal människor. Lokalen var redan på sjuttiotalet en replokal och väggarna bär på en synnerligen intressant historia. Huset som sådant hyser bl a många konstnärsateljéer, ett flertal av studieförbundet Sensus replokaler samt en polsk kulturförening.

Mässa mot Mässan är ett led i Studio Chanslös kamp mot rivningen. Detaljplanen som lagts fram innebär ett förslag att huset jämnas med marken till förmån för några vita streck på asfalten där 25 stycken turistbussar ska kunna parkera. Sossarna verkar bestämda att riva och har Mp samt Vänstern på sin sida, således måste det mobiliseras ett tryck på Mp och Vänstern att ändra sig.

Oerhört lyckat! Over and out.