Göteborg: Mer hierarchy än meshwork

Ikväll skall jag prata på Göteborgs Stadsmuseum, med tesen att Göteborg inte längre är den pluralistiska hamnstad den en gång var.

Andra som pratar är ekonom-historikern Jan Jörnmark, och kulturstudie-professorn Ove Sernhede; sannolikt kommer båda tala något om sina respektive böcker om Göteborg. Förhoppningsvis kommer jag att, med hjälp av DeLanda (igen!), kunna ligga någonstans emellan Jörnmark och Sernhede – tala om hur faktiska materiella flöden och urban kultur hänger samman.

”Spelet om Göteborg”
Tid: 18.00-21.00
Plats: Göteborgs Stadsmuseum, Norra Hamngatan 12.
Seminariet är öppet för alla, och gratis.
Ladda ned broschyr.

8 tankar kring ”Göteborg: Mer hierarchy än meshwork

  1. Johan

    Ah, kul! Lite maktmoln också? Ska försöka slita mig från det undervisningsträsk jag befinner mig i för närvarande och komma förbi…

  2. Kalle P Inläggsförfattare

    Vore kul om du kunde komma förbi!

    Jag skall nog kunna klämma in något maktmoln och prat om visuell komplexitets-mapping, men främst kommer jag hålla mig kring DeLandas analys av ”central place” och ”network” cities från A Thousand Years of Nonlinear History. Vi får se.. har inte spikat presentationen ännu…

  3. Vänstra Stranden

    Läs Rudolf Antonis inlägg i den nyutkomna SOM-rapporten ”Det våras för regionen”, om den kreativa klassen i Göteborg. Är nog intressant för dig!

  4. Kalle P Inläggsförfattare

    Tackar, skall definitivt kolla upp! Det ryktas om att nästa Fronesis även kommer kommentera Florida.

    Hur som helst, pratet var helt OK, men jag måste nog jobba ytterligare med att göra hela Deleuze/DeLanda-apparaten mer förståelig för icke-forskare..

  5. jimmy

    Nästa Fronesis, den om borgerligheten? Det ska bli intressant (men Fronesis är förstås alltid intressant…)

    Artikeln i SOM-rapporten verkar också intressant. Liksom din föreläsning, Kalle, synd att jag missade den. Jörnmarks bok har jag hört talas om förut, är den att rekommendera?

  6. Kalle P Inläggsförfattare

    Absolut, den utgör ett bra faktaunderlag och så, en rätt klassisk ekonomisk-historisk/ekonomisk-geografisk skildring av GBG under det senaste århundradet. Kanske inte det bästa valet om man är ute efter social teori, eller en neddykning i den urbana kulturen i GBG, men ändå. (Om du vill ha det senare tror jag att Magnus Haglunds Den Nakna Staden är mer lämplig.)

    Mitt föredrag var tänkt att sammankoppla de materiella flöden som Jörnmark pratar om med de kulturella och demokratiska flödena i GBG, men jag får nog återkomma med en tajtare exposition över detta samband.

  7. Kalle P Inläggsförfattare

    Ett tips till: Det ryktas om att nästa nummer av Ord & Bild kommer att beröra hamnstaden Göteborg.. säkerligen värt att kolla upp när det kommer ut i handeln!

  8. Pingback: Anteckningar om Göteborg | Mothugg

Kommentarer är stängda.