Utkast till synopsis till David är försenad

Medicinhistoriska museet i Göteborg arbetar med ett högintressant projekt.

Museet har bjudit in en mycket spännande samling konstnärer, skribenter och forskare, som kommer att tolka objekt i samlingarna. Jag skall inte orda alltför mycket om projektet här, men det hela kommer att visas på olika sätt inom en inte alltför avlägsen framtid.

Jag tänker att jag gärna testar ett utkast till mitt bidrag här på loggen – se texten här. Jag har valt att skriva om en Multostat. (Ser ut typ såhär.)

Tematikerna känns kanske igen – så kallat 68-tänk, ideologikritik, slemmande, lite animism – men formen är lite speciell; en vinkning till denna text. (Se även här.) Jag ville situera mötet vid en tidpunkt då man börjat komma till en viss insikt om ekonomin som system, men samtidigt innan ideologikritiken blivit alltför vanlig (?), och framförallt innan det vi moderna kallar ”animism” blivit alltför förknippat med primitiva kulturer och premodernitet.

Alltid lurigt med historiska spekulationer. Jag har valt att sätta citat kring faktiska uttalanden (exempelvis Mark Frechettes dito) – om det inte finns citat är det mer fiktion. Har förutom angivna referenser även använt mig en del av webbsidor; se exempelvis Pehr Dubb och Christopher Carlander.

Varför just David, förresten? Hmm, well, jag antar att han på många sätt representerar den mer ”moderna”, orsaksletande ansatsen till att förstå samhälle och ekonomi.

Hmm, vi får se hur denna text känns om en vecka. Jag kan alltid byta ansats, och skicka in ett annat bidrag. 😀

7 tankar kring ”Utkast till synopsis till David är försenad

  1. Kalle P Inläggsförfattare

    Note to self: Inser just att jag glömt att ändra ett årtal. Det skall nog vara 27 år tills dess att begreppet ”animism” lanseras.

  2. Thomas Svensson

    Mycket bra ansats, din synopsis alltså, för att påminna oss om vår eviga otillräcklighet och tro på vår egen tids förträfflighet.

    Jag kommer att tänka på en nutida ”ockult” uppfattning inom medicinen, kolesterol-”myten”. Den kanske kunde läggas till i din synopsis för att provocera lite till? Min egen uppfattning är just att det är en myt och man tvistar om detta inom läkarkåren just nu. Om några årtionden har förmodligen en av uppfattningarna segrat och möjligen kommer då ett par årtiondens kolesterolhysteri att framstå som lite ”ockult” även om dess nuvarande förspråkare betraktar det som vetenskapligt.

  3. Kalle P Inläggsförfattare

    Tack Thomas, uppskattar verkligen feedback på detta, återkommer snart, jag har fullt upp för tillfället.

  4. Kalle P Inläggsförfattare

    Hello Thomas, är nu tillbaka på jobbet. Skall kolla upp kolesterolgrejen. Målet med texten är att återuppväcka den spekulativa tanken om att en viss form av trolldom alltjämt existerar; peka på att vi inte är så moderna som vi tror.

    Du tyckte alltså att detta kom fram? Det blir lätt snårigt och kryptiskt med alla (historiska) referenser. Det blir också en ganska tät text – mycket information på lite plats, mycket små anspelningar till exempelvis Zabriskie Point. Men det är lite meningen, det får vara ett eget litet universum, som man gärna får undersöka medelst Wikipedia…

  5. Thomas Svensson

    Ja, det kom uppenbarligen fram! Och det är ju bra att någon ställer lite lagom krav på kulturkonsumenten, min bild av kulturlivet är annars att det antingen är för lite krav eller för mycket.

  6. Kalle P Inläggsförfattare

    OK, utmärkt! Då tar jag och kollar korret en sista gång, och skickar in utkastet till Medicinhistoriska.

    Tack än en gång för din feedback!

  7. Pingback: 99, our 68 » LovsÃ¥ng till… ekonomisk antropologi

Kommentarer är stängda.