”Senkapitalismens retorik” på Södertörn imorgon, ”Saker och ting” som PDF

Två saker: 1. Pratar imorgon om Lindeberg/Boltanski&Chiapello/Zizek på Södertörns Högskola. 2. Nya texten i FLM kan nu laddas ned.

Skall alltså prata imorgon, 1 december, på Södertörns Högskolas retorikseminarium. (Moas Båge, lokal ME 439 355, klockan 15.00-17.00) Ni som redan läst posten om Johan Lindebergs sommarprat vet ungefär vad som är att vänta. Såhär har jag hursomhelst skrivit i inbjudan till föreläsningen:

Under föredraget tänker jag spela upp valda delar av modeskaparen och entreprenören Johan Lindebergs program från P1s ”Sommar” (sänt tisdagen den 21 juli 2009), och jämföra detta med teorier om den nya ”anda” som antas prägla den samtida så kallade ”senkapitalismen”.

Jag hoppas därmed visa hur Lindebergs tal är ett uttryck för hur en ”revolutionär” retorik (lånad från 1968) alltmer blivit en integrerad del av samtida företagande – hur dagens entreprenörer ofta framställer sig själva som aktivister. Jag hoppas även fånga upp Lindebergs beskrivning av sitt alltmer trängande behov av spiritualism, och relatera detta till påståendet att en förvästligad buddhism håller på att bli ett ideologiskt komplement till kapitalismen.

I framställningen kommer jag framförallt referera till Luc Boltanski och Eve Chiapellos ”The New Spirit of Capitalism” (2005), samt valda delar ur Slavoj Zizeks produktion.

Lyssna på sommarprogrammet här.

Skall nog kunna bli intressant. Kom gärna dit!

Dessutom: FLM-artikeln ”Saker och ting” – där jag skriver om Ruben Östlund i relation till 00-talets affektvändning, ontopolitik, och datortänk – finns nu alltså tillgänglig som PDF.

Uppdatering, måndag förmiddag: Ny sal.

3 tankar kring ””Senkapitalismens retorik” på Södertörn imorgon, ”Saker och ting” som PDF

  1. Jimmy

    Jag skulle gärna vilja ta del av dina tankar om en ”förvästligad buddhism”, särskilt som detta var lite av mitt specialområde när jag pluggade religionshistoria och siktade på en forskartjänst där.

  2. Jimmy

    Tillägg till ovanst kommentar: Jag hoppas att du inte bygger alltför mycket på den ”ateistiske katoliken” Zizek.

  3. Kalle P Inläggsförfattare

    Nej, denna föreläsning är mer av en redogörelse för vad nämnda tänkare har att säga om saken. Kommer att hålla viss distans till dem. Måste dock förhålla mig till dem, eftersom jag trots allt forskar nu på temat ”företagare som aktivister”.

Kommentarer är stängda.