Om allt som äger rum

Såg igår om att Johan tipsade om bloggpost på temat hur litteratur äger rum.

Promenerade sedan en sväng, och insåg att konferensen ”Crafting the future” gjort stadsmiljön expressiv. Landskapet kring GUs huvudbyggnad vid Vasaplatsen betyder nu ”här vare designkonferens!”.

Designkonferens was here

Alltså – landskapet kodas nu på ett nytt vis, och ett territorium (i D&Gs mening) har uppstått. Som Bruce Buchanan skriver i Onto-Ethologies – ett territorium

is extracted from a milieu because its expressivity breaks away from the coding specific to its milieu (2008: 178)

Lite av detta finns i mitt material från Sri Lanka, närmare bestämt i en artikel från projektet. (Någon gång framöver kommer den att publiceras i Culture & Organisation.) Där beskriver jag hur ett agribusinessföretag äger rum i form av risfält som gjorts expressiva.

Vi har alltså att göra med en slags ”transcoding” – von Uexküll spelar en viss roll i resonemanget – och ett slags territorialiserande praktik. Att äga rum är ju en handling; territoriet är lika mycket handling som en plats. Med andra ord,

this investigation cannot simply be framed through the question ”where is [agribusinessföretaget]?”. One might equally ask about the ”how” and the ”when” of the corporate presence in the [Hambantota] district. The organisation exists through, and in relation to, an assemblage that joins chlorophyll molecules, paddy plants, white signs, and other entities. […]

In this transcoding, the organisation must find a contrapuntal relation to the paddy field; one that allows the expressivity to persist within, and get amplified by, the milieu. To paraphrase Deleuze and Guattari”™s description of von Uexküll”™s theory of meaning: ”Business as music”.

Återkommer när jag vet mer om publikationen – det skall bli ett specialnummer om organisationer och territorier. Kan nog bli spännande.

En tanke kring ”Om allt som äger rum

  1. Pingback: 99, our 68 » Organizational territoriality studies

Kommentarer är stängda.