Boklooken är här

Efter en viss inkubationstid, tre månader efter den ursprungliga smittan kom igång, har nu lookbook.nu en egen nisch-ekologi för The Book Look.

Redaktören för gruppen, en Dr rank0r W, skriver att bok-looken är någonting som infekterat ”mindful models, academic archetypes, elegant exquisite look machines”.

För 105 år sedan skrev Gabriel Tarde:

We . . . no longer have epidemics of penitence, ”¦ but we do have epidemics of luxury, of gambling, of lotteries, of stock-speculation, of gigantic railroad undertakings, as well as the epidemics of Hegelianism, Darwinism etc.
(Laws of Imitation, sida 146)

Om ändå Tarde hade fått se Lookbook.nu – den är ju en guldgruva för trejsande av modeepidemier, ett uttryck för det nya datascape som Latour pratar om. Mer av detta nästa år – kommer att jobba med just ett projekt om modesmittor.

6 tankar kring ”Boklooken är här

 1. Kalle P Inläggsförfattare

  Ojoj, han kör ytterligare en variant på temat… snabb evolution av denna smitta… helt omöjlig att hålla ordning på…

 2. Otto

  Jag säger som Tarde: ”Without fashion and custom, social quantities would not exist, there would be no values, no money, and, consequently, no science of wealth or finance.” (Tarde 1903: 16)
  De singulariteter vi ser i lookbooks släta rum är just förtätnader av repetitioner (det vi på franskt modespråk kalla ritourneller) som vi kan analysera som sammansättningar i fenotyper och genotyper. WearPalettes skulle kunna vara ett verktyg (och case) för en sådan analys. Lookbook har nu också infört paletten som ett verktyg till vad Clay Shirky skulle kallat self-tagging. Kan detta vara exempel på endosymbiogenetisk evolution? Mer om detta längre fram..

 3. Per Herngren

  Tack för intressanta analyser av dig Karl, och Otto och Johan! Det är häftigt när det skapas kreativa forum (torg) där man kan gå runt modehusen och snedda över catwalken!

  Det är en annan smitta jag blev förbluffad över när jag besökte lookbook.nu. Alla där var så fantastiskt vackra! Kan det vara så att det är ett mirakel som håller på att smitta folk på lookbook – att blinda blir seende, rullstolsburna kan resa sig upp och gå, hemlösa får designade kläder, skrynklig hy slätas ut??

Kommentarer är stängda.