SoNIA 2: Försvaret, polisen; moderaterna, sossarna

En ytterligare SoNIA-mapping – denna gång en liten film om sossars och moderaters väg upp i Sveriges hierarkier.

I filmen kan vi följa exempelvis Mikael Odelbergs väg från reservofficer, via MUF, till regeringen. Filmen visar, sådär lagom ovetenskapligt, att sossar graviterar mot polismyndigheten snarare än försvaret. (Bodström var/är Säpos vän, Odelberg är FRAs vän.) Intressant är att se hur Jan Nyberg tagit steget från socialdemorkatiska världen till näringslivs-/försvarsvärlden.

Se i Quicktime eller Flash. Röda noder är sossar, blå är moderater. Svarta noder i versaler är institutioner. Fyrkantiga noder är jurister, uteslutande sossar som jobbat på justitiedepartementet – de drar som ni märker åt polisen.

10 tankar kring ”SoNIA 2: Försvaret, polisen; moderaterna, sossarna

 1. Kalle P Inläggsförfattare

  Japp, jag håller på att lär mig SoNIA-mjukvaran… som sagt, det ser ännu inte jätteimponerande ut – men det har potential!

  Man kan exempelvis mappa Göran Johansson (och hans tronföljare) över tid.

 2. Johan

  Okej, det måste jag testa. Själv sitter jag just och leker med Malmös kommunstyrelse, har fortfarande inte fått de data jag beställt från GBG. Men man skulle säkert kunna göra SoNIA-animationer med det också, vartenda uppdrag är daterat X år bakåt i tiden…

 3. Kalle P Inläggsförfattare

  Najs! Kan absolut rekommendera SoNIA, som är open source (såklart) från Stanford:

  – Jag installerade och lärde mig mjukvaran på några timmar.
  – Den läser in filer i .net och .son-format, som är lätt att förstå – som i Pajek. (Tabb-separerad textfil, först definition av noder, sedan av relationer mellan noder.)
  – Exporterar enkelt filmer i Quicktime och Flash.

  Vi kommer nog kunna nerda loss rejält framöver…

 4. Johan

  Ja, bra att det är Java också. Pajek ställer till en massa trassel för mig bara p g a att det kräver Windows. Funkar ju prima att köra Win under Parallels, om det inte vore för att varje ny version äter upp min serial. Ska testa VMWare nu, gratis till i juli. Ännu ett gott skäl för opensource.

 5. Kalle P Inläggsförfattare

  Hej Jimmy,
  ja när man spelar upp Flash-filen så får inte hela bilden plats på skärmen… bör nog ”embedda” filen i HTML..

 6. jimmy

  På så vis… Gör gärna det!

  Har förresten börjat bläddra lite i ”A thousand years of non-linear history”. Får se om jag blir en inbiten DeLanda-anhängare…

 7. Kalle P Inläggsförfattare

  Ja, akta dig – den där boken kan verkligen få dig att se saker på ett nytt sätt.

  Den kan ta lite tid att komma igenom – inte för att den är illa skriven, utan för att idéerna bryter så rejält med mittfåran av filosofi/samhällsteori (inte minst social-konstruktvism och olika former av text-fokuserade teorier). ”A mind-bending read”, som Steven Johnson skriver.

 8. Kalle P Inläggsförfattare

  Dessutom, Jimmy: Kolla in nästa nummer av Ord & Bild, där jag tåtat ihop en beskrivning av Göteborgs historia, lite lätt inspirerad av A Thousand Years…

Kommentarer är stängda.