Mer meningslös mapping

De flesta av er kan nog hoppa över denna post: Har mappat de svenska vindsurfare som lagt upp sina augusti-sessions på GPS-Speedsurfing.com.

GPS-apparaterna har blåst liv i speed-disciplinen inom vindsurfing. Speed var urspungligen någonting som bara proffs höll på med, på tävlingar runt om i världen där hastigheten klockades på en 100- eller 500-metersbana. På senare år har dock amatörer börjat segla runt med sina GPS-mottagare för att kolla sin hastighet.

Detta fenomen har sedan spätts på av sajten GPS-Speedsurfing.com, där folk från hela världen lägger upp sina data. Ganska skojigt faktiskt. Vissa lägger till och med ut sina seglingsrutter, överlagrat på kartor från Google Maps. (Se vad kul man kan ha med övervakning!)

Nedan finns en mapping av de svenska surfare som registrerade sina sessions i augusti. Kopplingarna mellan dem visar att de seglar på samma ställe.

(Klicka för en större bild.)

Det finns alltså fyra huvudscener i Sverige – Fituna (”Stockholms motsvarighet till The Gorge”, sägs det), Torkelstorp (i Kungsbackafjorden, där jag oftast seglar), Fiskebäck (i Göteborg), och Habo Ljung (Malmö). Kartan visar även att Haga Park (Öland), några ställen vid Västervik, och Björlanda (Göteborg) är lite småpoppis.

PS. Glömde att kolla – de snabbaste seglarna verkar finnas i Göteborgstrakten. Högsta medelhastigheten (medel av de fem bästa hastigheter, registrerade över tio sekunder) var 36,9 knop (68,34 km/h). Denna uppnåddes i söndags ute på Fiskebäck. Seglaren skriver att det är ”lite trakigt att dagen fick avslutas for tidigt pga spricka eller knack revben” [sic.]. Tvåa och trea är två sessions registrerade i Torkelstorp (35,5 samt 35,0 knop). Först på sjätte plats kommer första icke-göteborgshastigheten, närmare bestämt registrerad i Stockholmstrakten (33,8 knop), följt av en Haga Park-session.