Någonting att prata om

Om ”Entropa”; det tjeckiska konsthysset i Bryssel.

Min vän Ross pekade mig till denna nyhet på BBC, och sedan såg jag att även DN skrivit om saken. Uppenbarligen har den tjeckiska regeringen blivit lurad när de beställde ett konstverk på temat Europa. De väntade sig ett fint collage sammansatt av konstnärer från hela EU, men erhöll en samling symboler för nationella stereotyper inom EU – alla signerade David Cerny.

Konstnären ifråga är visst känd för att vara provokativ, och mycket riktigt – symbolerna för exempelvis Bulgarien och Tyskland bränner till rejält; se bilder. Andra nationella stereotyper är rätt beskedliga. Exempelvis representeras Sverige av IKEA-box. Samtidigt skall jag inte säga för mycket – det kan finnas en mörkare aspekt av det, som i fallet Danmark/Lego, beskrivet av BBCs Mark Mardell.

Nationella stereotyper är ju en outsinlig källa till diskussion. 2000 jobbade jag som stagiaire på EU-kommissionen; minns att alla alltid skojade om EU-stereotyperna – dock med en ironisk ton, som vittnade om tillbörlig respekt till your fellow European. Detta ingav en viss känsla av intimitet, som när man retas kärleksfullt med en nära vän eller familjemedlem.

Samtidigt kan man ju se dessa stereotyper som några av de mörkaste replikatorer som cirkulerat i de europeiska tankeekologierna. Det briljanta i detta hyss är att konstnären lyckats lura sin beställare, och smälla upp ett verk som visar dessa fula aspekter av Europa – mitt inne i EU-apparatens hjärta, i ministerrådsbyggnaden vid Schumann-rondellen i Bryssels EU-distrikt.

Detta är en bedrift. Den brittiske journalist som på ett tidigt stadium anade att någonting gått ”fel”, The Telegraphs Bruno Waterfield, skriver:

For once a Euro public art work is actually attracting attention rather than a bored lack of interest. The usual practice is to design such projects with the express purpose of not interesting or offending anyone.

För en gångs skull har Reinfeldt med flera lite material att jobba med, om de till äventyrs ombeds säga någonting om värdlandets konstbidrag.

3 tankar kring ”Någonting att prata om

Kommentarer är stängda.