s-kongressen: Panspektrocismens verkningar

Läser i Aftonbladet om att Åsa Westlund funnit att socialdemokraterna, i sina politiska riktlinjer, koppat en formulering från en artikel på DN-kommuniké, skriven av IPRED-förespråkare.

Citatet lyder:

Låt detta bli en ny startpunkt i svensk upphovsrättsdebatt där vi hjälps åt att sätta de viktiga värdena bakom upphovsrätten i fokus”‰…

Intressant! För ett par dagar sedan såg jag att någon nyhetskanal gjorde ett liknande knäck, utifrån samma diagram: På flera ställen har s kopierat formuleringar från alliansen (eller var det moderaterna?). Uppenbarligen har folk börjat se nyttan i panspektriska verktyg för att trejsa textreplikatorers väg genom världen. (Följ IPRED-formuleringens spridning här.)

Förståelsen av hela världens textflöden som spårbara har alltså spridit sig till den politiska diskussionen. Alltfler kan konstatera att Tarde hade rätt – bakom varje abstrakt ”de” finns det en högst konkret smittkälla; en smittkälla som vi nu kan spåra upp med ett knapptryck. Denna insikt kan alltså användas i den politiska debatten: Lobbyismen kan mappas på ett lyckat sätt. (Läs Westlunds post om lobbyismen.)

Aftonbladet-artikeln missar alltså poängen när de säger att detta är kongressen då de nya medierna tog över:

I år kommer de nya medierna att fylla pressläktaren. 50 bloggare har redan anmält sig till kongressen och många av dem har redan börjat blogga och twittra om de olika förslagen. Sådant som förr klarades av i korridorerna kommer nu att diskuteras öppet på nätet. Ett par delegationer har egna bloggar som kan följas av kamraterna hemma i Västmanland och Örebro.

Räkna med att de digitala debattörerna kommer att följa de allra känsligaste frågorna om svenska soldater i Afghanistan, vinstutdelning på friskolor och frihet på nätet. Det politiska etablissemanget granskas numera i realtid. Det går inte att komma undan med PR-formuleringar, sådana sprider sig på ingen tid alls.

Låt oss specificera denna tes: Kan det snarare vara så att detta är året då panspektriska verktyg och smittontologiska perspektiv kom att påverka s-kongressen?

6 tankar kring ”s-kongressen: Panspektrocismens verkningar

 1. Rasmus

  Kanske inte ett ”knäck” i just detta fall, eftersom sossetexten klart och tydligt anger att det är ett citat från DN Kommuniké. (Bloggade om det tidigare, förresten.)
  Men det finns otaliga andra liknande fall – inte minst i debatterna om upphovsrätt – där fraser fortplantas som smittor. Inte nödvändigtvis helt identiska, utan ibland lindas de in, förlängs, förkortas, ord sticks in och tas bort eller ersätts med synonymer. Och där finns svagheten i Google som redskap för smittspårande! Google ser bara det (nästan) identiska. Det återstår oerhört mycket att bygga!

 2. monki

  Helt rätt! Citatet om ”de nya medierna” i slutet vittnar ju om att de tänker sig att internet innebär nya sätt för MÄNNISKOR att nå ut med information, men en dators funktion är tredelad: sända, motta och BEARBETA information, vilket också gör den till mer än ett medium.

 3. monki

  Att bero på verktyg borde ett sådant verktyg kodas. Som tar en text och söker på ”varje mening som en fras” på google för att sedan illustrera träffar på bra sätt. Är urkund-systemet öppen källkod måntro? 😉

 4. monki

  För att återknyta till sakfrågan tycker jag inte det är nån big deal i sig att de kopierar formuleringar.

 5. Kalle P Inläggsförfattare

  @Rasmus: Ojdå, jag borde uppenbarligen närläsa s-texterna jag refererar till… Läste Aftonbladets artikel om Westlund i skenet av nämnda nyhetskanals analys av S-texter.. som jag gissar använt någon form av datorstöd… åtminstone blir denna typ av analyser alltmer kraftfulla på så vis.

  Dessutom finns det ju en apparat som jag haft i åtanke, som jag inte hann nämna – Erik Josefssons korvmaskinsmappnings-app!

  Sant – Google har ju sina brister – frågan är om vi kommer att exploatera dessa – koppa, men modda, för att göra saker otrejsbart?

  @monki: Ja, absolut, jag vill också se ett sådant verktyg!!

Kommentarer är stängda.