Hamnar, hav

Ett par påminnelser om geografin.

Första påminnelsen: Janan Ganesh skrev för ett par veckor sedan i FT om britternas illusioner om ”the anglosphere”. Kulturellt är britterna mer europeiska än amerikanska, menar han.

In fact, only one non-linguistic thread ties the main English-speaking nations together. Call it geographic luck. I have come to sense that it shapes their outlook more profoundly than language.

Of the “Five Eyes”, only one has a border with a larger country (and that is Canada’s with a benign US). None is landlocked. None, unless we count Britain’s decolonisation, has much experience of territorial loss or occupation. Growing up in these countries can blind one to the rareness of such geographic providence. Bodies of water and nice neighbours spare us the anxieties that history has induced in France or Nigeria or Mexico.

Anglosfäristerna tror att de besitter någon form av kulturell ”frihets-DNA”, som gör att de aldrig fallit för tyrranier. Ganesh jämför med Nederländerna – man kan inte beskylla dem för att sakna en liberal tanketradition; kan inte de långa landsgränserna mot resten av Europa spela någon roll här?

Den fälla som anglosfäristerna hamnat i handlar delvis – detta är ju en typisk provokativ Ganeshism – om humanistisk bildning:

The problem is as much education as all that shining sea. The currency of the humanities is abstract ideas: Enlightenment versus Romance, the Protestant ethic versus Catholicism. That something as corporeal as environment might shape nations too feels almost philistine to suggest. Jared Diamond’s Guns Germs and Steel has made it only faintly more respectable.

Alltså: ”The Anglosphere-ists … are products of that ideas culture.”

Andra påminnelsen: Lyssnade nu just på Rachman’s revy med Paul Kennedy. Återkommer ofta till hans prat på LSE 2008, roligt att lyssna på honom nu. (Det är bara 13 år sedan, men känns som tjugo.)

Kennedy vid LSE 2008

Han jobbar visst med en ny version om The Rise and Fall… – och självklart spelar Kina en viktig roll i denna nya version. Intressant nog framhåller han fortfarande att världsherravälde till stor del beror av havsherravälde.

Är nog inte klar med att studera hamnar och hav.

2 tankar kring ”Hamnar, hav

  1. FL

    Hamnar är intressanta. Mycket antropologiskt arbete i hamnar knutet till infrastrukturer.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *